Dwanaście opowiadań tułaczych

Inne wydania:

Gabriel García Márquez to pisarz zasłuchany w innych i chciwy opowieści zasłyszanych.

Bohaterów poszczególnych opowieści Dwunastu opowiadań tułaczych autor poznał w różnych okresach swoich ,,tułaczek" po Europie, a niektóre z niezwykłych przypadków przydarzyły mu się osobiście. Opuszczając po raz pierwszy w swoich dziełach magiczny świat Karaibów, García Márquez odkrywa poprzez swoich bohaterów już to cudownie nierealną, już to absurdalną lub straszną i egzotyczną, choć jak najbardziej prawdziwą Europę.

Informacje dodatkowe o Dwanaście opowiadań tułaczych:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-10-02
Tytuł oryginału: Doce cuentos peregrinos

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Dwanaście opowiadań tułaczych

Dwanaście opowiadań tułaczych - opinie o książce

Opowiadania zachwycają swoim kunsztem językowym i baśniowym klimatem. Każde opowiadanie w innym miejscu w Europie, o zupełnie innej osobie, osadzone w na wskroś realistycznym świecie, a mimo to ma w sobie ogromną dawkę magii. Marquez to uczta dla każdego książkofila!
Klasyka literatury rzadko zawodzi. Również i tym razem Marquez dał w dwunastu opowiadaniach popis kunsztu i zafundował sporo przyjemności z czytania dobrej literatury. Opowieści z wędrówek po Europie Zachodniej przenoszą nas do Szwajcarii, centrum wygnania i leczenia obalonych prezydentów, do Włoch, miejsca pielgrzymek, Hiszpanii, Francji i Sycylii, gdzie dobrze spędza się wakacje. Pokazują w krótkich odsłonach losy szczęśliwych rodzin i rozbitków życiowych, utracone nadzieje i zmarnowane szanse, jak w życiu.
Avatar użytkownika - myszaj
myszaj
Przeczytane:2013-12-16,
Jak zwykle ksiżka doskonała. Dręczy mnie poczucie że każdym z opowiadań powinnam sie delektować, a mimo to czytałam jedno po drugim bo nie potrafiłam przestać do ostatniej strony.
Avatar użytkownika - dallea
dallea
Przeczytane:2013-05-21,
Ciekawe opowiadania głównie z krajów kultury romańskiej. Trochę w nich z realizmu magicznego. Z pewnością nie nudzą.
Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2002-02-26, Ocena: 5, Przeczytałam,
Skandal stulecia i inne felietony
Gabriel Garcia Marquez0
Okładka ksiązki - Skandal stulecia i inne felietony

Prezentowany po raz pierwszy polskiemu czytelnikowi jeden z kilku tomów bogatego dorobku dziennikarskiego Garcii Marqueza – podówczas młodego dziennikarza...

Zła godzina
Gabriel Garcia Marquez0
Okładka ksiązki - Zła godzina

Zła godzina to kronika terroru, zapis obezwładniającego strachu, który doprowadza mieszkańców miasteczka do życia jedynie chwilą bieżącą, niemalże poza...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk