Dungeons and Drama

Powieść nominowana do Goodreads Choice Award

Riley kocha musicale i ma wielkie aspiracje. Jej marzeniem jest zostać reżyserką na Broadwayu. Póki co stara się zrobić wszystko, by w swoim liceum zorganizować spektakl muzyczny. Trudno jej znaleźć na to tyle czasu, ile by chciała, bo po lekcjach musi pracować w sklepie z grami, który prowadzi jej ojciec. Spotyka tam Nathana, ucznia tej samej szkoły, zakręconego na punkcie RPG i niespecjalnie zachwyconego pojawieniem się córki szefa w sklepie. Okazuje się jednak, że jeśli połączy się talent aktorski Riley i pasję Nathana do Dungeons & Dragons, i ona, i on będą mogli na tym skorzystać. Ona zrobi wrażenie na swoim byłym, a on wzbudzi zazdrość w dziewczynie, która mu się podoba. Wystarczy, że Riley i Nathan przez jakiś czas poudają, że są parą...

Urocza komedia romantyczna z motywem Fake Dating

Dungeons and Drama - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytania
zaczytania
Przeczytane:2025-03-02,

To była taka przyjemna książka, że ojejciuniu! Lekka, urocza, romantyczna z dobrze poprowadzonym wątkiem relacji nastolatki z rodzicami — jestem oczarowana i nie żałuję ani sekundy, którą poświęciłam tej historii, mogłabym to spokojnie zrobić raz jeszcze i jestem pewna, że byłabym zachwycona nią równie mocno, a może nawet mocniej.

Riley marzy o reżyserowaniu musicali na Broadwayu, ale na razie skupia się na organizacji musicalu w swoim liceum. Miłość do muzycznych spektakli doprowadziła ją do...pracy w sklepie z grami. Los stawia na jej drodze Nathana – fana RPG, do którego Riley od początku nie zapałała sympatią — z wzajemnością. Niespodziewanie odkrywają, że mogą sobie pomóc: ona może zyskać szansę zaimponowania byłemu chłopakowi, a on wzbudzi zazdrość w dziewczynie, która mu się podoba. Wystarczy, że przez jakiś czas będą udawać parę. Z pozoru prosty układ może jednak okazać się początkiem czegoś znacznie bardziej skomplikowanego.

Motyw fake dating — lubię bardzo, bo mimo przewidywanego zakończenia, zawsze stoją za nim jakieś niespodzianki. Tak było też tym razem. Cudowna to była przygoda wejść w tak różne od siebie światy głównych bohaterów: fana gier RPG i fanki musicali.

Bawiłam się cudownie! Pełna humoru, uroczych uszczypliwości, zadziorności i sarkazmów historia, przez którą wprost się płynie jak na wygodnej różowej łódeczce. Przeczytałam tę książkę z prędkością światła, bo jej po prostu nie da się czytać wolno! To lektura idealna na sobotni wieczór przy zapalonej świeczuszce i kubku wypełnionym ulubionym napojem.

Autorka w rewelacyjny sposób poprowadziła wątek trudnych relacji Riley z rodzicami. Zrobiła to w bardzo naturalny i nienachalny sposób, sprawiając, że stał się on spójny z wątkiem romantycznym i tym związanym z pasjami głównych bohaterów.

I jeszcze ważna sprawa: ta książka to kopalnia wiedzy na temat gier! Serio, lubię i często gram w planszówki, a po tej lekturze moja widza została konkretnie uzupełniona.

Cudowna książka — urocza, taka do wyściskania, pokochania i polecania!

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2025-03-01, Ocena: 6, Przeczytałem,

(...) stwierdziłem, że lepiej mieć z tobą udawany związek niż żaden. Wolałbym udawać do końca życia, niż zrezygnować z ciebie w zupełności.

Jeszcze nie ma października, ale przypominam sobie, dlaczego kocham tę porę roku. Szeleszczące liście, jasne promienie słońca i swetry we wszystkich kolorach, które potrafię sobie wyobrazić.

Pasją nastoletniej Riley Morris są musicale, zaś jej największym marzeniem jest wyreżyserowanie sztuki na Brodwayu. Właśnie z powodu musicalu dziewczyna wpakowała się w kłopoty.

Gdy samochód jej najlepszej przyjaciółki Hoshiko uległ awarii zamiast zrezygnować z planów obejrzenia "Kelnerki" Riley wzięła wóz należący do jej mamy - Shannon nie pytając o pozwolenie i obie dziewczyny wybrały się do Columbus.

Skończyło się to szlabanem w ramach którego bohaterka ma pomagać swojemu tacie w sklepie z wszelkiego rodzaju grami- od planszówek przez RPG aż po takie odpowiednie na konsole i komputery.

Szybko okazuje się, że nie będzie to łatwe zadanie.

A wszystko przez obecność pracownika Joela-Nathana.

Chłopak wyjątkowo ją irytuje , a ona nie zamierza tego ukrywać.

Sytuacja zmienia się diametralnie, gdy do sklepu wpada Paul, były chłopak licealistki w towarzystwie nowej dziewczyny.

Nathan z kolei pragnie zbliżyć się do Sophii - dziewczyny z sąsiedniej szkoły, która jednak nie zwraca na niego uwagi.

Właśnie dlatego, chcąc zagrać na nerwach innym dwójka głównych bohaterów postanawia udawać parę.

Tylko gdzie kończy się granica gry aktorskiej a zaczynają prawdziwe uczucia?

Jakby tego było mało wiosenny musical w liceum Riley i Nathana staje pod znakiem zapytania z racji braku środków w budżecie i małego zainteresowania biletami ze strony lokalnej społeczności..

Czy uda się uratować to co ważne i odnaleźć miłość?

Dwie osoby z dwóch różnych światów- miłośnik gry Dungeons and dragons i komiksów oraz dziewczyna z duszą artystki.

Z pozoru nie mają ze sobą nic wspólnego, z jednak nawiązuje się między nimi niezwykle silna więź.

O matko jaka to była cudowna, urocza książka. Relacja głównych bohaterów jest pełna subtelności i drobnych gestów, które roztopią serce niejednej romantyczki.

Ani przez chwilę się nie nudziłam, a styl pisania Kristy okazał się lekki i pełen świeżości.

Już zacieram ręce na drugą część ??