Graficzna adaptacja, jednej z najsłynniejszych powieści Jane Austen, "Dumy i uprzedzenia".
Jane Austen określiła Dumę i uprzedzenie (1813), najwcześniejszą z jej opublikowanych powieści, jako swoje ,,ukochane dziecko" - i od tamtej pory pokolenia czytelników biorą to sobie do serca. Przedstawione przez nią napięcie pomiędzy błyskotliwą, niezależną Elizabeth Bennet a uroczym i surowym panem Darcy zalicza się do najwspanialszych, najbardziej romantycznych - i najzabawniejszych - historii miłosnych, jakie kiedykolwiek opowiedziano.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2024-02-14
Kategoria: Komiksy
Przeczytane:2024-02-17, Ocena: 5, Przeczytałem,
Do powieści graficznych podchodziłam dość sceptycznie ale po sięgnięciu po ,,Dumę i uprzedzenie" w takiej formie przyznaje, że zdecydowanie zmieniłam zdanie. To jedna z moich ulubionych książek Jane Austen, którą widziałam niezliczoną ilość razy tak jak i czytałam wielokrotnie.
Uważam że tak forma może również zachęcić po sięgnięcie po oryginał. To idealna pozycja dla tych, którzy dopiero chcą zacząć przygodę z autorką, jak i dla fanów jej pióra.
Jeśli chodzi o fabułę to absolutnie co istotne nie zostało tu pominięte. Niezwykle umiejętnie przedstawione zostały charaktery bohaterów ale również klimat tamtych czasów czy podejście do kobiet i małżeństwa. Co warto zaznaczyć to, iż samo wydanie jest przepiękne i zdecydowanie warte uwagi. Przyznaje, iż z ogromną przyjemnością sięgnęłabym po inne powieści graficzne Jane Austen w takiej formie.