Duch Rubinsteina. Opowieść o wielkim pianiście

Artur Rubinstein był genialnym dzieckiem - bo bardzo muzykalnym. Porywał swoją grą, koncertował w najsłynniejszych salach świata, szczególnie ceniono go za interpretacje kompozycji Fryderyka Chopina. Choć słynął z niezwykłej dynamiki wykonawczej, zawsze mało ćwiczył.

Gdy w 1950 roku w San Francisco przedstawiciele 50 rządów podpisali Kartę Narodów Zjednoczonych powołującą do życia ONZ, poproszono Rubinsteina o występ. ,,W tej sali, w której urządzi się przyszłość świata, brakuje mi flagi polskiej, za którą walczyliście. Ja tego nie mogę tolerować, dlatego zagram hymn Polski i proszę o powstanie" - powiedział wówczas Rubinstein, który zawsze powtarzał, że przede wszystkim jest Polakiem.

Ewa, córka pisarza, mieszka w łódzkiej kamienicy przy Piotrkowskiej 78, w której Rubinstein spędził dzieciństwo.

Pewnej nocy budzą ją dźwięki fortepianu. W salonie przy instrumencie siedzi dziwnie, ale sympatycznie wyglądający pan.

Okazuje się on psotnym, nieco pyszałkowatym duchem, który nie chce, aby ojciec Ewy napisał o nim książkę.

Dlaczego? Wkrótce dziewczynka poznaje powód.

Informacje dodatkowe o Duch Rubinsteina. Opowieść o wielkim pianiście:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2024-09-19
ISBN: 9788382082814

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Biografie fabularyzowane dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Duch Rubinsteina. Opowieść o wielkim pianiście

Detektywi z klasztornego wzgórza
Zuzanna Orlińska0
Okładka ksiązki - Detektywi z klasztornego wzgórza

Jerzyk ma sokoli wzrok i tęgi umysł, dzięki którym w mig rozwiązuje każdą zagadkę. Ale czy da sobie radę, gdy trafi na historię godną samego Sherlocka...

Miasto pamięci
Zuzanna Orlińska0
Okładka ksiązki - Miasto pamięci

Zapraszamy na czternaście spacerów po Starych Powązkach z Kubą, Mają i ich dziadkiem. Błądząc między grobami, szukając płyt pod opadłymi liśćmi...

Kyle
T.M. Piro