Numer jeden na liście najpopularniejszych e-booków w Rosji!
Wyjątkowa powieść fantasy nowego gatunku LitRPG.
Barliona. Wirtualny świat pełen potworów, walk, przygód, tajemnic i graczy spragnionych tego, co w prawdziwym życiu niedostępne: elfów i magii, krasnoludów i gnomów, smoków i księżniczek oraz niezapomnianych konfrontacji.
Gracze Barliony pozostają online całymi miesiącami; zamknięci w podtrzymujących funkcje życiowe kapsułach, nie wracają do realu, ścigając się z innymi w levelowaniu postaci i zdobywaniu kolejnych osiągnięć. W Barlionie prawie wszystko jest dozwolone, a gracze nie odczuwają bólu i cierpienia. Tak działają filtry doznań: każdy cios, potknięcie, rana odbierane są przez graczy tak, jakby rozgrywały się na ekranie monitora: zupełnie bez bólu.
Ale od każdej zasady są wyjątki. Istnieje grupa graczy, dla których Barliona zamieniła się w piekło. To przestępcy, zesłani tam w ramach odbywania kary – ich filtry doznań są wyłączone. Odczuwają wszystko tak, jak w najprawdziwszym realu.
Główny bohater został skazany na osiem lat więzienia za nieumyślnie popełnione przestępstwo. W ramach kary osadzono go w jednej z barliońskich kopalni i przydzielono mu postać Szamana, jedną z najmniej popularnych klas. Ma wyzerowane statystyki. Nie zna reguł dotyczączych życia więźniów – ich świat w Barlionie wygląda zgoła inaczej niż świat wolnych graczy.
Czy uda mu się przetrwać? Czy poradzi sobie z panującymi w wirtualnych więzieniach złem i przemocą?
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2018-06-20
Tytuł oryginału: Путь Шамана. Шаг 1: Начало
Język oryginału: rosyjski
Tłumaczenie: Joanna Darda-Gramatyka, Gabriela Sitkiewicz
Po raz pierwszy zetknęłam się z nurtem LitRPG i żałuję, że nie odważyłam się na to wcześniej. Powieśc nie tylko dla fanów gier komputerowych. Od pierwszych stron opowieść o przygodach wieźnia Machana, który staje się Szamanem, skazanym na 8 lat pobytu w grze, niesamowicie wciąga. Gdy życie staje się grą, a obowiązujące zasady różnią sie od tych z codzienności, nic już nie jest takie samo.
Ultranowoczesna gra mobilna już za dwa dni w twoim smartfonie! Bądź najlepszy i uratuj Ziemię! Tylko ty możesz zatrzymać inwazję potworów! Nie zwlekaj...
Barliona – wirtualny świat tak namacalny, że pewnie można by wziąć go za rzeczywisty, gdyby nie to, że jest od realu o wiele ciekawszy! I nie dość...
Przeczytane:2021-01-11, Ocena: 3, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2021,
Przeczytałam z ciekawości, ale zupełnie mnie nie chwyciło. Takie tam mało zajmujące czytadło raczej dla młodzieży, moim zdaniem bez szczególnego pomysłu i bez polotu. Wstawki dotyczące statystyk gracza szybko stają się męczące. Fabuła wygląda tak, jakby populacja graczy w ichniej rzeczywistości miała IQ poniżej 100 i tylko jeden jedyny główny bohater używał mózgu do myślenia. Nie polecam.