W 2024 roku mija czterdziesta rocznica męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Kościół nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie podziwia tego kapłana męczennika i stawia za przykład wielkiego męstwa w podążaniu za Jezusem oraz wcielania w życie słów Biblii: ,,zło dobrem zwyciężaj".
Ksiądz Jerzy Jastrzębski przygotował medytacje nad stacjami drogi krzyżowej inspirowane słowami i życiem kapelana ,,Solidarności". W książeczce znajdziesz cenne rozważania, które mogą pomóc ci w modlitwie zarówno w okresie Wielkiego Postu, jak i poza nim, zawsze, kiedy w codzienności szukać będziesz śladów Chrystusa.
KS. DR. JERZY JASTRZĘBSKI - pracuje w Wyższym Metropolitalnym Seminarium Duchownym w Warszawie. Przybliża postać Prymasa Tysiąclecia oraz siostry Wandy Boniszewskiej poprzez publikacje i rekolekcje w Polsce i za granicą. Prowadzi stronę internetową oraz podcast ,,Miłość zawsze podnosi", gdzie można wysłuchać kazań opartych na przesłaniu bł. ks. Jerzego Popiełuszki.
Wydawnictwo: Esprit
Data wydania: 2024-02-27
Kategoria: Duchowość, religia
My na ogół mechanicznie i z przyzwyczajenia odmawiamy Ojcze nasz, właściwie nie zastanawiając się nad konsekwencjami i wymaganiami Chrystusa. Trzeba...
Czy świeccy rozumieją, czym jest kapłaństwo? Jak odnaleźć prawdziwe znaczenie Chrystusowego kapłaństwa, gdy Kościół zmaga się z krytyką z powodu...
Przeczytane:2024-03-05, Ocena: 6, Przeczytałam,
"Życie trzeba godnie przeżyć, bo jest tylko jedno. Zachować godność człowieka to pozostać wolnym, nawet przy zewnętrznym zniewoleniu."
Czuję niezmierną wdzięczność wobec autora KsJerzy Jastrzębski oraz Wydawnictwo Esprit za przygotowanie i oddanie w nasze ręce tej małej, a tak cennej książeczki. Wyjątkowe rozważania Drogi Krzyżowej, w których męka i cierpienia Jezusa zostały zestawione z życiem i drogą męczeńską ks. Popiełuszki. Zmuszają one do refleksji, zapadają w serce, poruszają. Będą wielką pomocą w modlitwie, nie tylko na czas Wielkiego Postu.
Każda stacja zaczyna się słowami z Pisma Św., następnie mamy krótki opis dotyczący wydarzeń z życia Jezusa oraz ks. Jerzego, a kończy ją cytat zaczerpnięty z nauki kapelana Solidarności. Bardzo podoba mi się taka formuła. Jest czytelna i jeśli chodzi o długość rozważań, to tak akurat w sam raz. Zachęcam was do przejścia przez te rozważania z otwartością serca, co pomoże je głęboko przeżyć.