Dowód na życie po życiu. 7 powodów, aby wierzyć w istnienie życia po życiu

Po pięćdziesięciu latach badań nad doświadczeniami z pogranicza śmierci, doktor Raymond Moody przedstawia światu swoją odpowiedź na pytanie, które nurtuje ludzkość od wieków: Co się dzieje, gdy umieramy?

Dowód na życie po życiu to owoc badań nie tylko nad doznaniami z pogranicza śmierci, ale i współdoznaniami - sytuacjami, gdy przeżycia dotyczą nie jednej, ale większej liczby osób. Zdaniem autora właśnie takie doświadczenia dostarczają obiektywnych dowodów na to, że świadomość istnieje poza mózgiem, a więzi oparte na miłości mogą trwać nawet po śmieci ciała.

Raymond A. Moody to amerykański psycholog i lekarz, wiodący autorytet w dziedzinie zjawisk z pogranicza śmierci, które bada od kilkudziesięciu lat. Autor kilku książek, w tym przełomowej Życie po życiu, której pierwsze wydanie ukazało się w 1975 r. Uzyskał tytuł doktora medycyny na Medical College of Georgia, doktora psychologii na University of West Georgia oraz doktora filozofii na University of Virginia.

Paul Perry jest współautorem kilku bestsellerów ,,New York Timesa", poświęconych tematyce życia po życiu. Jest także filmowcem dokumentalnym. Ukończył Arizona State University i Antioch University.

Informacje dodatkowe o Dowód na życie po życiu. 7 powodów, aby wierzyć w istnienie życia po życiu:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-06-20
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Proof of Life After Life: 7 Reasons to Believe There Is an Afterlife

Tagi: Umysł ciało duch Literatura faktu Biografie i literatura faktu

Kup książkę Dowód na życie po życiu. 7 powodów, aby wierzyć w istnienie życia po życiu

Dowód na życie po życiu. 7 powodów, aby wierzyć w istnienie życia po życiu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zaczytananaemigr
Zaczytananaemigr
Przeczytane:2024-07-07,

Zastanawialiście się kiedyś nad tym co się dzieje podczas śmierci?

W książce poznamy wiele różnych historii osób, które doświadczyły osobiście zjawiska istnienia życia po życiu. Jedni byli świadkami odejścia swoich bliskich. Kiedy ten moment już nastał, zobaczyli jasne światło ulatujące z ciała zmarłej osoby. Inni zaś wyczuwali ich obecność, słyszeli muzykę. Czasem dochodziło do różnych niecodziennych sytuacji, jak otworzenie się samoistnie drzwi.

Kolejnym z wymienionych dowodów na istnienie życia po życiu były relacje osób, które jedną nogą były już na tamtym świecie. Opisują wydarzenia, których nie mogły widzieć. Przekazały relacje z reanimacji ich ciała, widziały swoje ciała podczas operacji, widziały swoich bliskich zmarłych. Potrafiły opisać dokładnie cały przebieg wydarzeń, których nie mogli być świadomi.

Książka jest bardzo ciekawa. Od zawsze ciekawiła mnie ta tematyka, dlatego też z niecierpliwością wyczekiwałam na ten egzemplarz. Jeśli również jesteście ciekawi tematów, do których nawiązuje ta książka, to jestem pewna, że książka wam się spodoba.

Polecam

„Lubię zabijać ludzi, bo to świetna zabawa. To zabawniejsze niż polowanie w lesie na dzikie zwierzęta, bo człowiek jest najniebezpieczniejszym ze wszystkich zwierząt. Zabijanie dostarcza mi bardziej ekscytujących doznań”.

Tytułowy Zodiak siał terror w San Francisco i okolicach pod koniec lat 60 i początku lat 70. ubiegłego wieku.

Najbardziej znany seryjny morderca Stanów Zjednoczonych nie robił sobie nic z obławy, która ewidentnie trwała przez cały okres jego zabójczej działalności. Można nawet odnieść wrażenie, że depcząca mu po piętach policja powodowała, że zabijanie sprawiało mu większą „frajdę”.

Wydaje się, że Zodiak nie zdobył sławy zabijając. Zrobił to przy pomocy listów, które pisał do różnych „gazet” i telewizji. Prowadził pewnego rodzaju dyskusję z śledczymi i obywatelami. Chciał być słuchany i wielbiony. Jego listy zawierały trudny do złamania kod, który w końcu udało się złamać. Niestety sprawa morderstw i tożsamości sprawcy do dnia dzisiejszego pozostała nierozwiązana.

Ta książka ukazuje nam historię Zodiaka z zupełnie innej perspektywy – jego własnej. Przyznam szczerze, że wejście w skórę seryjnego mordercy to dla mnie nowość. Wiemy o nim naprawdę mało. Całość historii opiera się na materiałach zgromadzonych przez lata jego działalności oraz zaszyfrowanych listów jakie wysyłał.

Max Czornyj po mistrzowsku zebrał wszystko w całość i przyprawił dobra fikcją literacką. Finalnie powstała ciekawa książka o Zodiaku – najbardziej znanym i tajemniczym mordercy ostatniego stulecia.

Polecam serdecznie

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2024-08-07, Ocena: 4, Chcę przeczytać,

"Dowód na życie po życiu" to książka, którą po wieloletnich badaniach napisał dr Raymond Moody.
Autor poświęcił, aż pięćdziesiąt lat na badania, które mają pomóc w zrozumieniu tego co się dzieje, gdy umieramy. Stara się przybliżyć czytelnikowi jak wygląda doświadczanie śmierci przez bliskie osoby czyli przybliża temat współdoświadczenia śmierci, podkreślając że nie jest to zwykły smutek, żal czy reakcje chemiczne mózgu.

Autor mówi o świadectwach wielu ludzi, którzy doświadczyli bardzo podobnych przeżyć związanych z NDE - ang. Near-death experience, czyli doświadczenie z pogranicza śmierci. Niektóre z osób, które straciły bliskich doświadczali niezwykłych wrażeń światła i muzyki. To pierwsze wydawało się jako poświata od zmarłej osoby, a muzyka ( którą opisują jako niebiańską) niebyła możliwa do zlokalizowania źródła. Oprócz tego znalazł ponad dwanaście cech wspólnych tego zjawiska.

Wszystkie osoby z którymi prowadził badania, poradziły sobie z traumą po stracie, ale także pozbyły się lęków nie tylko przed końcem egzystencji, ale także ze słabościami które je nurtowały do tej pory.

Trudno mi powiedzieć czego oczekiwałam po tej książce, autor stara się w miarę możliwości racjonalnie, ale także filozoficznie udowodnić, że śmierć nie jest końcem. Książka nie jest mocno przeładowana naukowym językiem, a autor wydaje się być pewny tego o czym pisze, mimo to podchodziłam do niej kilkakrotnie. Myślę, jednak że jest to bardzo dobra pozycja dla osób, które doświadczają straty i śmierci bliskiej osoby. Może ona dać ukojenie, skierować myśli ku nadziei, a kto wie może nawet pomoże doświadczyć NDE

" [...] Racjonalnie myślący człowiek może spodziewać się życia po śmierci. [...]"

Czy kiedykolwiek czytaliście książkę "Życie po życiu" Raymonda A. Moody? Ja ją przeczytałam jakieś 20-25 lat temu. Jeszcze do teraz pamiętam jej okładkę. Jak tylko zobaczyłam, że Wydawnictwo Prószyński i S-ka wydaje jego najnowszą książkę, to postanowiłam ją przeczytać. Tym razem stworzył ją w duecie z Paulem Perry. Tytuł ich dzieła brzmi "Dowód na życie po życiu. 7 powodów, by wierzyć w życie po śmierci".
Czy interesujecie się tematem życia po życiu? Czy wierzycie, że po śmierci czeka nas nowe może lepsze, a może gorsze życie?
Sama wierzę w życie po życiu. Nie potrzebuję na to naukowych dowodów, jednak lubię czytać książki związane z tym tematem. Myślę, że ta książka przekona niedowiarków, że jednak coś jest po śmierci.
Autorzy przytaczają mnóstwo przykładów dotyczących osób, które doświadczyły śmierci lub trwały przy umierających. Te odczucia są piękne. Po takich doświadczeniach te osoby się bardzo zmieniają, można powiedzieć, że na lepsze. Zmienia się też ich myślenie na temat śmierci. Już się jej nie boją. Często po zmarłych przychodzą ich współmałżonkowie.
Można powiedzieć, że ta książka jest podsumowaniem zawodowego życia doktora Raymonda A. Moody.
Przeczytacie w niej również między innymi o współdoświadczeniu śmierci i wychodzeniu z ciała.
Czy macie doświadczenie z pogranicza śmierci? Czy po śmierci przychodzili do was zmarli? Czy, krótko przed ich śmiercią mięliście przeczucia, że coś się złego wydarzy?
W tej książce przeczytacie również o współdoświadczeniu śmierci przez samych autorów. Dowiecie się o ich prywatnych doświadczeniach w tym temacie.
Nie polecam trenowania świadomego wychodzenia z ciała albo wywoływania duchów. To się nigdy nie kończy dobrze. Wierzę, że gdyby duch zmarłego z rodziny chciał przekazać coś swoim bliskim, to przyszedłby we śnie.
Cieszę się, że autorzy zebrali doświadczenia innych w tym temacie i nam to pięknie przedstawili.
Doktor Raymond w tym temacie ma ponad pięćdziesiąt lat doświadczenia. Wielkie brawa za wytrwałość. Nie jest to prosty ani łatwy temat. Śmierć nigdy nie jest łatwa.
Dzieło tych autorów przeczytałam w ciągu jednego dnia. Nie mogłam oderwać się od czytania. Moody i Perry posługują się językiem zrozumiałym dla dorosłych czytelników.
Jeżeli po przeczytaniu "Dowodu na życie po życiu. 7 powodów, by wierzyć w życie po śmierci" nadal będziecie sceptyczni, to chyba tylko własne doświadczenie śmierci was przekona.
Tę książkę polecam wszystkim miłośnikom literatury popularnonaukowej, oraz tym, którzy chcą poszerzyć własne horyzonty.
Na końcu książki znajdziecie FAQ, czyli często zadawane pytania oraz odpowiedzi na nie.

Avatar użytkownika - poprostuwiola
poprostuwiola
Przeczytane:2024-07-04, Ocena: 4, Przeczytałam,

Jak racjonalnie wytłumaczyć coś tak irracjonalnego jak oderwanie się od ciała, współodczuwanie śmierci czy poprawa stanu zdrowia chwilę przed odejściem?

Po lekturach dwóch pozycji w tej tematyce : 'Dowód' Alexander Eben oraz 'Świadectwo' Rajiv Parti pewne kwestie poruszone w książce nie są mi obce.

Przyglądanie się własnemu ciału z góry, wciągnięcie przez swego rodzaju tunel, światło emanujące ogromną, niewyobrażalną miłością, pozytywna zmiana zachowań ludzi tego doświadczających. O tym już czytałam.

Nowością natomiast były tematy współdoświadczania śmierci, mgła wypływająca z umierającego, spontaniczne, nagłe i niespodziewanie powroty do zdrowia po nawet kilkudziesięciu latach np. ślepoty, oraz temat psychomanteum.

Autor przedstawia nam na podstawie badań, relacji doświadczonych przez zjawiska paranormalne ludzi dowody na to,że jest coś poza dobrze nam znanym światem. Jest miejsce gdzie miłość jest źródłem wszystkiego, nie ma fizycznego bólu i gdzie każdy z nas podąża.

Należy zaznaczyć, że na pewno nie jest to książka dla każdego. Za to dla tych,którzy interesują się tematyką śmierci może pomóc zrozumieć,a także niejako odegnać strach przed nią.

Przyznaje, czasem się nudziłam, opisywane badania, wstawiane od czasu do czasu filozoficzne przemyślenia mnie, jako zwykłemu zjadaczowi chleba nie wnosiły nic. Na szczęście większość tekstu była nader interesująca, zwłaszcza temat psychomanteum, który budził we mnie lęk ale i ciekawość.

Zastanawiające jest także to dlaczego nie każdy widzi,słyszy takie zjawiska i co takiego jest po drugiej stronie,że człowiek wraca lepszy i szczęśliwszy...

Gdy tylko zobaczyłam zapowiedź książki ,,Dowód na życie po życiu" wiedziałam, że muszę ją przeczytać.

Autorzy książki napisali ją w oparciu o długie lata badań nad tym co dzieje się gdy umieramy. I chociaż nie jest to thriller, czytając miałam gęsią skórkę.

Książka chociaż jest niewielkich rozmiarów odpowiada dość dokładnie na pytania:

?        Co to jest współdoświadczenie śmierci?

?        Co to jest tajemnicze światło podczas umierania?

?        Czy istnieją prorocze sny?

?        Co to jest doświadczenie z pogranicza śmierci?

Książka powstała na podstawie różnych wywiadów z ludźmi, którzy przeżyli własną śmierć lub przebywały z osobami, które odchodziły z tego świata. Jest to również osobisty zbiór osobistych doświadczeń, przemyśleń i refleksji autorów nad tym czy istnieje życie po śmierci.

Widać w tej książce ogrom pracy dr Raymonda A. Moody jaką włożył w swoje badania i napisanie tej książki. Swoją wiedzę przekazuje nam w nienachalny sposób. Nie ma tutaj na siłę udowodnienie nam tego co dzieje się po śmierci.

Książkę czytało mi się bardzo dobrze i z dużym zainteresowaniem. Zdaje sobie sprawę, że tytuł ten nie jest dla każdego, ale tym co interesuje to czy istnieje życie po śmierci bardzo polecam.

Książka napisana jest łatwym językiem. Nie męczy. Czyta się ja szybko. I jeśli chcecie dowiedzieć się więcej i poznać wspomnianych w tytule 7 dowodów na to by wierzyć w życie po śmierci to koniecznie sięgnijcie po ,,Dowód na życie po życiu".

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;