Dotknij nosek, złap paluszek

Dotknij nosek, złap paluszek!

Wspaniała rymowanka połączona z ćwiczeniami sensorycznymi, dzięki którym maluch oswoi własne ciało. Podczas zabawy z wierszykami dziecko dodatkowo rozwinie słownictwo, pamięć słuchową, koordynację ruchową, sprawność palców, poprawi koncentrację.
Propozycje zabaw, mających za zadanie stymulować rozwój sensoryczny, będą dodatkowym wsparciem dla rodzica w pracy z dzieckiem.

Warto pamiętać, że ruch rozwija mózg!

Informacje dodatkowe o Dotknij nosek, złap paluszek:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2024-03-27
Kategoria wiekowa: 0-3 lat

Kup książkę Dotknij nosek, złap paluszek

Dotknij nosek, złap paluszek - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-05-04, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

O tym jak ważny jest ruch dla naszego zdrowia myślę, że wiemy już wszyscy. A czy wiedzieliście, że ruch wspiera ogólny rozwój dziecka a także ułatwia późniejsze uczenie się? Wszelkie aktywności fizyczne wzmacniają mięśnie a to z kolei przekłada się na lepszą koordynację ruchową, w efekcie także m.in. na zdolność pisania. Ruch to także prawidłowy rozwój integracji sensorycznej, stymulacja zmysłów i budowa świadomości swojego ciała. To wszystko można osiągnąć przy pomocy najprostszych metod i aktywności, jak jazda na rowerze czy rolkach, bieganie, skakanie czy fikołki itd. Ale można też wprowadzić elementy zabawy i proste polecenia, aby zainteresować tematem już najmłodsze dzieci. To właśnie znajduje się w książce "Dotknij nosek, złap paluszek" autorstwa Marii Kasprzak i Joanny Podgórskiej. To bardzo przyjazna dzieciom pozycja, w której zawarte zostały rymowane wierszyki aktywizujące maluchy. Propozycji jest naprawdę sporo, na każdą część ciała. Każdej też towarzyszy ilustracja z ćwiczącym dzieckiem oraz informacja dla rodzica co właściwie dziecko powinno wykonywać. To ciekawa książka, moim zdaniem dla całej rodziny. Zachęca nie tylko do ruchu ale też do wspólnego spędzania czasu w aktywnej formie.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;