„Dom, który się przebudził” to drugi (po „Tyczce w Krainie Szczęścia”) wspólny projekt Martina Widmarka, szwedzkiego giganta literatury dziecięcej, i Emilii Dziubak, wybitnej polskiej ilustratorki.
Samotny i zrzędliwy Larson powoli gasi światła w całym domu, jakby szykował się na kres życia. Niespodziewanie w opuszczonym domostwie pojawia się mały chłopiec z prośbą o zaopiekowanie się jego roślinką na czas wyjazdu.
To opowieść o tym, że zawsze można zacząć żyć od nowa i że ważne jest, aby mieć się o co troszczyć – nawet jeśli to tylko roślinka w doniczce.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2017-10-18
Tytuł oryginału: Huset som vaknade
Tłumaczenie: Marta Dybula
Ilustracje:Emilia Dziubak
Gdy po włamaniu do muzeum w Valleby znika cenny obraz, w miasteczku ni stąd, ni zowąd pojawia się niejaki Torkel Knot. Przedstawia się jako wybitny detektyw...
Lasse i Maja prowadzą małe biuro detektywistyczne, które działa w szwedzkim miasteczku Valleby. Tropią oszustów i złodziei, w czym są dużo lepsi od miejscowego...
Przeczytane:2022-07-29, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, 52 książki 2022, 2022,
Jak pojawia się duet Dziubak & Widmark, to od razu wiadomo, że książka będzie z cyklu "cud, miód, malina", i to bez dwóch zdań. Fenomenalne ilustracje są wystraczającym powodem, żeby wziąć tę książkę do ręki. I nie wypuszczać. A tekst? Mądry, czuły, dla wrażliwych dzieci, dający ciepło w sercu, ukojenie i nadzieję na nowe jutro. Na dobro. Niesamowita książka!