Doktor Styks

Młody radiowiec, Gwidon Michałowicz, przejmuje popularne słuchowisko, którego twórca zginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Próbując dopisać zawieszoną historię i rozwiązać tajemnicę śmierci poprzednika, Gwidon prosi o pomoc aktorów, którzy współpracowali przy realizacji programu. W ten sposób poznaje Agnieszkę, młodą techniczkę, która wydaje się nie pasować do rzeczywistości lat siedemdziesiątych. Niespodziewanie Gwidon przenosi się do świata ze słuchowiska. Jednakże urok międzywojennej Warszawy szybko znika wraz z kolejnymi doniesieniami o spisku, który uknuł tajemniczy doktor Styks.

Tymczasem sytuacja zaczyna się wymykać spod kontroli, bowiem bohaterowie programu radiowego zaczynają przenikać do rzeczywistości Michałowicza.

Gwidona goni czas, śledztwo wymaga rozwiązania, a w dodatku z każdym kolejnym krokiem postawionym pomiędzy światami wzrasta zagrożenie dla obu rzeczywistości. A doktor Styks tylko na to czeka.

Informacje dodatkowe o Doktor Styks:

Doktor Styks - opinie o książce

Avatar użytkownika - lokesh
lokesh
Przeczytane:2021-12-23, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2021,

Spodziewalem sie kryminalu,a dostalem polaczenie:kryminalu,
horroru,a nawet fantastyki.Autor ma spora wyobraznie,ale taki
gatunkowy misz-masz nie kazdemu przypadnie do gustu.Jako ksiazka na lato,sprawdzi sie dobrze.

Avatar użytkownika - pokooj36
pokooj36
Przeczytane:2018-01-25, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2018, Mam,

Utopija historia o tym, jak młody radiowiec dostaje zawodową szansę. Ma napisać scenariusze popularnego sluchowiska. Nie wie jednak, że bohaterowie ze słuchowiska naprawdę żyli i usiłują przedostać się do siermiężnej rzeczywistości lat 70. XX wieku. Czasem bywa strasznie, czasem autor przekazuje swoje sztandarowe hasła, które mają być śmieszne, a są co najwyżej szowinistyczne lub antysemickie. Jest też pewna kobieta, która będzie się pojawiać w życiu radiowca pod warunkiem, że ten odpowiednio napisze scenariusz. Ot, taki radiowy powrót do radia z czasów komunizmu, czyli coś, co autor doskonale zna ze swoich doświadczeń zawodowych.

Enklawa
Marcin Wolski0
Okładka ksiązki - Enklawa

Kolejny tom "wolszczyzny" zawiera krótką powieść "Enklawa" w nowej, poprawionej i przeredagowanej wersji oraz kilka dłuższych nowel, podzielonych na bloki:...

Mocarstwo
Marcin Wolski0
Okładka ksiązki - Mocarstwo

Jak wyglądałby świat, którego żandarmem jest Polska? Warszawa, stan wojenny. Marek Kopiński to zupełnie zwyczajny obywatel Polski Ludowej – unika...