Stój, Policja Literacka! Książka do góry!
Doktor Lektur jest błyskotliwym detektywem, chwytającym się każdego ciekawego wyzwania. Jego partnerka Jessica LaFemme to młoda funkcjonariuszka o feministycznych poglądach. Oboje należą do Policji Literackiej i reprezentują na wskroś współczesny punkt widzenia, choć przenoszą się do przeszłości, by badać sprawy związane z bohaterami szkolnych lektur.
Tym razem zostają wynajęci przez panów Tarkowskiego i Rawlisona do odnalezienia porwanych przez Arabów dzieci - Stasia i Nel. Poszukiwania szybko zamieniają się w śledztwo: wychodzą na jaw coraz to nowe dowody, przede wszystkim przeciwko Stanisławowi. W ten sposób czytelnik poznaje historię bohaterów Sienkiewiczowskich, choć z niespotykanego dotąd punktu widzenia.
,,Doktor Lektur" to oryginalna, nawiązująca do klasyki literatury, zabawna seria, która zabierze młodych czytelników w podróż w nieznane dotąd zakątki ponadczasowych historii.
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2023-08-23
Niedaleko za miastem w białym dworku z brązowym dachem mieszka od dwustu lat… rodzina duchów! I mieszkałaby spokojnie dalej, gdyby nie Poświatowscy...
Lubisz zgadywanki i wierszyki? Sięgnij po Wielką księgę zagadek! Znajdziesz tu mnóstwo wierszowanych zagadek pełnych ciekawostek i humoru! Idealna...
Przeczytane:2023-10-27, Ocena: 4, Przeczytałem,
Lektury szkolne, temat rzeka. Kto z was chociaż raz nie zetknął się z książką, której czytanie było przykrym obowiązkiem?
Na szczęście, obecnie istnieje alternatywa w postaci sympatycznej nowości od Wydawnictwa Zielona Sowa.
"Doktor Lektur" to detektywistyczna seria, która ukazuje nam znane historie w zupełnie innym świetle. Na pierwszy ogień poszło w "Pustyni i w puszczy"
Dwójka detektywów Doktor Lektur oraz Jessica LaFamme wkraczają na wyboistą ścieżkę przygody w samym sercu dzikiej Afryki. Ich zadaniem jest odnalezienie porwanych dzieci, Stasia i Nel. Rozpoczyna się wyprawa na pustynię, która szybko przeradza się w niebezpieczną walkę o przetrwanie. Mroczne zakątki Afryki ożywają, tworząc niesamowicie sugestywny i malowniczy obraz.
"Doktor Lektur. Na tropie Stasia i Nel" to oryginalna, unowocześniona wersja klasycznej opowieści. Autor przemyca elementy, które sprawiają, że fabuła nabiera nowego, atrakcyjnego blasku. To książka, która od pierwszych stron, zapewnia wartką akcję i nieoczekiwane zwroty akcji oraz humor, który rzuca nieco zwariowane światło na lektury szkolne.
Podoba mi się pomysł wplecenia w akcję utworu bohaterów z kanony lektur. To zabieg, który z pewnością zainteresuje młodszych czytelników, ale także dorosłych miłośników literatury, którzy odnajdą w niej liczne nawiązania do znanych postaci z różnych epok literackich omawianych w szkole.
Pierwszy tom ciekawie zapowiadającej się serii to przede wszystkim pasjonujące śledztwa w oryginalny sposób splecione z literackimi wątkami. Warto sięgnąć po tę alternatywę, by odkryć literaturę na nowo i przeżyć z Doktorem Lektur oraz Jessica LaFemme niezwykłe przygody.