Dobre bajki o tym, że wszystkie emocje są ważne

Wszystkie emocje są tak samo ważne!

Dzięki „Dobrym bajkom” dzieci dowiedzą się, czym są emocje takie jak smutek, zazdrość, zaskoczenie, strach, szczęście, poczucie spełnienia, radość. Bohaterami książki są przedszkolaki, które mierzą się z różnymi sytuacjami – zarówno z przyjemnymi, jak i z trudniejszymi. Podczas lektury dzieci nauczą się, jak stawiać czoła wyzwaniom i przeszkodom oraz odkryją, że można je pokonać dzięki odwadze, wytrwałości i pomocy innych.

Seria „Dobre bajki” to doskonała okazja do rozmów na ważne tematy, które mogą zainicjować rodzice, dziadkowie lub nauczyciele w przedszkolu. Wspólne czytanie wzmacnia rodzinne więzi i buduje u dziecka poczucie bezpieczeństwa. Te mądre opowiadania pomogą młodemu czytelnikowi lepiej zrozumieć i radzić sobie z własnymi emocjami.

Książka „Dobre bajki o tym, że wszystkie emocje są ważne” pomoże dzieciom znaleźć słowa opisujące trudne uczucia, a także podsunie pomysły, jak radzić sobie ze zmartwieniami.

Informacje dodatkowe o Dobre bajki o tym, że wszystkie emocje są ważne :

Wydawnictwo: Świetlik
Data wydania: 2025-01-15

Kup książkę Dobre bajki o tym, że wszystkie emocje są ważne

Dobre bajki o tym, że wszystkie emocje są ważne - opinie o książce

Emocje, jakże jest to ważny i trudny temat, z którym muszą zmierzyć się najmłodsi. Jest ich tak wiele, są takie różnorodne i wywołują tyle uczuć w małym człowieku. I jak tutaj wyjaśnić dzieciom w prosty i przystępny sposób jakie mamy uczucia, czym są, kiedy nam towarzyszą i jak sobie z nimi radzić? Najprościej poprzez poznanie fantastycznych opowieści, które pozwolą przybliżyć temat emocji przez wizualizację rozmaitych sytuacji, które towarzyszą najmłodszym na wielu etapach życia. Tym razem więc sięgnęłam z córką po książkę "Dobre bajki o tym, że wszystkie emocje są ważne", ponieważ bardzo polubiłam pióro autorki przy świątecznym wydaniu serii "Dobre bajki". I oczywiście nie zawiodłam się, a Małgorzata Korbiel stanęła na wysokości zadania. Uwielbiam tak mądrze napisane i przede wszystkim przyjazne opowieści dla dzieci, które niosą ze sobą ważne przesłania.

Książka podzielona jest na sześć krótkich i barwnych historyjek, które przybliżają dzieciom takie emocje jak: smutek, zazdrość, duma, strach, zaskoczenie, zachwyt. Niewątpliwie jest niezwykle wartościową pozycją, która z pewnością zasługuje na uwagę zarówno najmłodszych odbiorców, jak i dorosłych. Jak doskonale wiedzą wszyscy rodzice, opanowanie emocji i radzenie sobie z nimi jest elementem zdrowego rozwoju. I właśnie ta lektura w przystępny sposób wprowadza dzieci w świat uczuć, pokazując im, że każda emocja niezależnie od tego czy jest przyjemna, czy trudna, ma swoje miejsce i znaczenie.
Bohaterami opowieści są dzieci, które zmagają się z różnorodnymi sytuacjami i dzięki przedstawieniu historii z ich perspektywy, staje się ona bliższa i łatwiejsza w zrozumieniu dla naszych pociech. Dzięki różnorodności przedstawionych emocji najmłodsi mają okazję dowiedzieć się, jak radzić sobie z własnymi uczuciami, a przede wszystkim, że nie muszą mierzyć się z nimi samodzielnie. Autorka w  mądry i przystępny sposób pokazuje, że emocje są naturalną częścią życia i warto je akceptować oraz wyrażać.

"Dobre bajki o tym, że wszystkie emocje są ważne" to nie tylko książka do przeczytania, to prawdziwa skarbnica mądrości, która pomoże młodym czytelnikom w lepszym zrozumieniu siebie i innych. Jest świetnym narzędziem do zapoczątkowania z dzieckiem dyskusji o uczuciach. Tworzy idealny wstęp do tego tematu lub narzędzie do utrwalania tak ważnej umiejętności jak radzenie sobie z emocjami. Dzięki niej najmłodsi nauczą się, jak stawiać czoła wyzwaniom, zrozumieją trudne uczucia, nauczą się je nazywać i odkryją, że nie są same w swoich zmartwieniach, mają wsparcie wśród przyjaciół oraz w rodzicach. To wyjątkowa lektura, po którą warto sięgnąć. Całość wzbogacona jest o przyjazne dla oka, kolorowe ilustracje, dzięki którym czytanej staje się jeszcze bardziej przyjemne. A jak doskonale wszyscy wiedzą, ilustracje w książkach dla dzieci odgrywają ważną rolę, przyciągają uwagę małych czytelników oraz wspierają ich wyobraźnię. Kolorowe rysunki pozwalają wczuć się w magiczny świat opowieści, a przede wszystkim oddają wizualizację emocji, co jest tak istotne przy książce opowiadającej o nich. Serdecznie polecam!

Dobre bajki o tym, że najważniejsza jest miłość
Małgorzata Korbiel0
Okładka ksiązki - Dobre bajki o tym, że najważniejsza jest miłość

„Dobre bajki o tym, że najważniejsza jest miłość” to uroczy zbiór opowieści, które uczą dzieci najważniejszych wartości: miłości do najbliższych...

Podróż po świecie głosek z pingwinkiem Piko
Małgorzata Korbiel0
Okładka ksiązki - Podróż po świecie głosek z pingwinkiem Piko

Podróż po świecie głosek z pingwinkiem Piko to książka pozwalająca ćwiczyć wymowę tzw. trudnych głosek (sz, ż, cz, dż, r), a tym samym rozwijać mowę. W...

Kyle
T.M. Piro