Dlaczego psy są takie lojalne? Jak psy porozumiewają się między sobą? Dlaczego psy gryzą kości? Czym zajmuje się mój pies, kiedy wychodzę?
Na te i na wiele innych pytań odpowiada pełna fascynujących ciekawostek, pięknie ilustrowana książka "Dlaczego psy..." To pozycja obowiązkowa dla młodych miłośników zwierząt, a szczególnie dla zdeklarowanych wielbicieli psów. Napisana przez Nicka Crumptona - doktora zoologii Kolegium Uniwersyteckiego w Londynie, pracownika Muzeum Historii Naturalnej w Londynie i dziennikarza BBC - dostarcza rzetelnych informacji na temat naszych ulubionych czworonogów, a jednocześnie jest lekka i pełna humoru. Pieski to bardzo wyjątkowe zwierzaki domowe - dowiedz się, dlaczego.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2023-02-22
Tytuł oryginału: Why Do Dogs Sniff Their Bottoms?
Po co kotu wąsy? Dlaczego koty mają mokre noski? Czy koty przynoszą pecha? Czy koty lubią głaskanie? Dlaczego koty nie lubią wody? Z tej książki dowiesz...
O bezkręgowcach wiemy już bardzo dużo, a mimo to w zbiorowej świadomości wciąż krążą nieprawdziwe informacje na temat tych niesamowitych zwierząt. Myślisz...
Przeczytane:2023-03-16, Ocena: 6, Przeczytałem,
"Dlaczego koty miauczą" i "Dlaczego psy się obwąchują" to dwie fascynujące książki, które powinny znaleźć się na półce każdego miłośnika czworonogów - zarówno kociarzy, jak i psiarzy, a także osób planujących adopcję swojego pierwszego zwierzaka. Te wyjątkowe książeczki to nie tylko skarbnice wiedzy, ale również prawdziwe dzieła sztuki, pełne oryginalnych i kolorowych ilustracji, które ukazują opisywane przez autorów fakty w ciekawy i przystępny sposób. Dzięki nim, czytelnik przeniesie się w świat psów i kotów, zrozumie ich zachowanie i potrzeby, a także pozna ciekawostki dotyczące historii i ewolucji tych zwierząt. Warto zanurzyć się w tej fascynującej lekturze i stać się jeszcze bliższym swojemu pupilowi.
"Dlaczego psy się obwąchują"
W przypadku książki o psach, czytelnik odnajdzie bogactwo mądrości, ukrytej w tajemnicach przeszłości. Od szlachetnych zadań, którymi pies służył ludzkości, po wyjątkowe przyjaźnie, które wzbogaciły życie ludzi na wieki. Autorzy nie tylko ukazują charakterystyczne cechy i zwyczaje różnych ras, ale też uchylają rąbek tajemnicy psich bohaterów oraz wspaniałych czworonogów, którzy pasjonują się sportem. Przybliżają również sposoby, w jakie psy porozumiewają się ze swoimi pobratymcami, jak i z ludźmi oraz fascynujące fakty, jak ten o największym psie na świecie, który wyrósł na 103,5 cm!
Te prawdziwe perełki zostały zaprezentowane czytelnikowi w niebanalny sposób, podzielone na krótkie, przystępne rozdziały, które pozwalają na lekkie i przyjemne przyswajanie wiedzy. Bez wątpienia, obie książki to pozycje, które powinny znaleźć się na półce każdego miłośnika psów i kotów.