Dlaczego ogarnął mnie mrok? Rozmowy o pracy psychologa więziennego

Dlaczego człowiek staje się przestępcą? Dlaczego ogarnia go mrok, który każe mu zabijać?

Pisarz i podkaster Michał Larek przeprowadził kilka długich rozmów z Marcinem Walickim, byłym psychologiem więziennym, obecnie psychoterapeutą, które stanowią podróż w głąb biografii oraz psychiki czterech skazańców: „Świętego Mikołaja”, „Nerona”, „Odyna” i „Elektryka”. Za każdym z tych pseudonimów kryje się osobna, smutna i poruszająca historia, z której powinniśmy wyciągnąć wnioski na przyszłość.

Przekroczcie bramę Aresztu Śledczego Warszawa-Białołęka, zanurzcie się w więziennym mikrokosmosie i posłuchajcie opowieści o ludzkich tajemnicach.
Tajemnicach przerażających, ale i fascynujących!

Informacje dodatkowe o Dlaczego ogarnął mnie mrok? Rozmowy o pracy psychologa więziennego:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2024-06-14
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Dlaczego ogarnął mnie mrok? Rozmowy o pracy psychologa więziennego

Dlaczego ogarnął mnie mrok? Rozmowy o pracy psychologa więziennego - opinie o książce

Ta książka (dostępna chyba tylko w formie audio) to zapis rozmów pisarza z psychologiem więziennym. Muszę przyznać, że zaskoczyło mnie, że tak szybko się skończyła, chciałabym więcej i więcej. To opowieść o pracy psychologa w więzieniu, ale też próba zrozumienia motywów działania kilku przestępców. Dlaczego niektórzy stają się mordercami? Co powoduje, że człowiek zabija?
Ponieważ jest to temat znany mi wyłącznie z fikcji literackiej, słuchałam z zainteresowaniem i w kilku momentach z niedowierzaniem.
Warto wysłuchać, tym bardziej, że czyta doskonały Mariusz Bonaszewski!

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba