Dlaczego człowiek staje się przestępcą? Dlaczego ogarnia go mrok, który każe mu zabijać?
Pisarz i podkaster Michał Larek przeprowadził kilka długich rozmów z Marcinem Walickim, byłym psychologiem więziennym, obecnie psychoterapeutą, które stanowią podróż w głąb biografii oraz psychiki czterech skazańców: „Świętego Mikołaja”, „Nerona”, „Odyna” i „Elektryka”. Za każdym z tych pseudonimów kryje się osobna, smutna i poruszająca historia, z której powinniśmy wyciągnąć wnioski na przyszłość.
Przekroczcie bramę Aresztu Śledczego Warszawa-Białołęka, zanurzcie się w więziennym mikrokosmosie i posłuchajcie opowieści o ludzkich tajemnicach.
Tajemnicach przerażających, ale i fascynujących!
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2024-06-14
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Przeczytane:2025-03-22, Ocena: 5, Przeczytałam, audio 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 52 książki 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025,
Ta książka (dostępna chyba tylko w formie audio) to zapis rozmów pisarza z psychologiem więziennym. Muszę przyznać, że zaskoczyło mnie, że tak szybko się skończyła, chciałabym więcej i więcej. To opowieść o pracy psychologa w więzieniu, ale też próba zrozumienia motywów działania kilku przestępców. Dlaczego niektórzy stają się mordercami? Co powoduje, że człowiek zabija?
Ponieważ jest to temat znany mi wyłącznie z fikcji literackiej, słuchałam z zainteresowaniem i w kilku momentach z niedowierzaniem.
Warto wysłuchać, tym bardziej, że czyta doskonały Mariusz Bonaszewski!