Tysiące lat temu zamieszkanym wszechświatem wstrząsnął stuletni dżihad przeciwko myślącym maszynom - wojna wolnych ludzi sprzeciwiających się władzy świadomych komputerów i robotów. Niemal sześćdziesiąt lat po śmierci przywódczyni dżihadu, Sereny Butler, następuje najbardziej krwawy rozdział konfliktu. By złamać ducha wolnych ludzi, Omnius, komputerowy wszechumysł, rozprzestrzenia wirusa, który dziesiątkuje populacje całych planet. Brian Herbert (ur. 1947) to najstarszy syn Franka Herberta. Z jego powieści polski czytelnik zna Ród Atrydów, Ród Harkonnenów i Ród Korrinów (wraz z Kevinem J. Andersonem). Kevin J. Anderson (ur. 1962) zasłynął powieściami osadzonymi w świecie Gwiezdnych wojen i cyklem Z archiwum X. Obaj autorzy kontynuują sagę Franka Herberta o Diunie.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: DUNE. BATTLE OF CORRIN
Cykl powieściowy Franka Herberta pt. Diuna stał się klasyczną pozycją literatury fantastycznej. "Ród Atrydów" cofa się o cztery dekady i...
Przeczytane:2024-10-25, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2024,
O ile pierwsza część była genialna, o tyle ta ostatnia tylko dobra. Ale całość - wszystkie trzy tomy odebrałem bardzo dobrze i już zacieram ręce na kolejną serię (czytam chronologicznie).
Podomykane zostały wszystkie wątki, otwarto furtki dla nowych wszystko sprawnie, choć pamiętam moje wejście w Dżichad, gdy poznawałem ten świat. Straszono mnie, że syn to popłuczyny po ojcu. Ojca jeszcze nie czytałem, ale syn - jak dla mnie odwalił kawał dobrej roboty.