Dieta planetarna

Jeśli troszczysz się o zdrowie swoje i najbliższych, bliskie ci jest ekologiczne myślenie, chcesz mieć swój wkład w naprawianie świata, zacznij od diety planetarnej. To styl życia, który przynosi wiele korzyści tobie i światu.

Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i miłośniczka zdrowego jedzenia Urszula Minorczyk pokazują sposoby na życie w zgodzie z naturą i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej ziemi. Kluczowe elementy diety to:

- jedzenie sezonowo i lokalnie, dzięki czemu ograniczamy globalny łańcuch dostaw i ślad węglowy

- ograniczenie spożycia mięsa

- dbanie o dobrostan zwierząt

- jedzenie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych

- planowanie zakupów tak, by nie marnować i nie wyrzucać jedzenia

Oprócz solidnej dawki wiedzy znajdziesz tu wiele prostych przepisów na pyszne dania z warzyw i owoców, a także rady, jak zdrowo komponować posiłki. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie.

Planety B nie ma. Ale jest dieta planetarna, czyli odżywianie przyjazne planecie.

Jeść mniej, ale treściwiej, z myślą nie tylko o sobie, lecz także o przyszłości planety. Kasia i Ula piszą wprost, co i ile powinniśmy jeść, żeby ciało i umysł funkcjonowały sprawnie i długo.

W książce pojawiają się konkretne przykłady, dane i wskazówki. Dzięki temu wiem, jakie produkty i w jakiej ilości powinny tworzyć moje i Twoje dzienne menu.

Bardzo apetyczna i odżywcza pozycja :) uświadamiająca, ile kosztuje planetę nasze nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.

Maja Popielarska

Informacje dodatkowe o Dieta planetarna:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-04-24
Kategoria: Kuchnia

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

Kup książkę Dieta planetarna