Dieta low-FODMAP

Ocena: 0 (0 głosów)

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.

Książka ,,Dieta low-FODMAP" to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki.

Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.

Informacje dodatkowe o Dieta low-FODMAP:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2023-06-29
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788301230524
Liczba stron: 260

więcej

Kup książkę Dieta low-FODMAP

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy