Jedz, pość, bądź zdrowy i żyj dłużej!
„Dieta 5:2 dr. Mosleya”, książka, która zrzuciła z pierwszego miejsca listy bestsellerów
księgarni Amazon oraz brytyjskiej sieci księgarń Waterstones „50 twarzy Greya”, już
niedługo w Polsce.
Przez pięć dni w tygodniu jedz normalnie, przez dwa ogranicz spożywane posiłki do 500 kalorii
dziennie (kobiety) i 600 kalorii (mężczyźni) - tak w skrócie brzmią założenia Diety 5:2. Michael
Mosley, prezenter i dziennikarz medyczny postanowił sprawdzić działanie diety na sobie.
Po sześciu tygodniach jej stosowania zrzucił sześć kilo i stracił 25 procent tkanki tłuszczowej,
a jego poziom cukru we krwi znacząco się obniżył. Wyniki badań przedstawione przez niego
w programie telewizyjnym BBC „Horizon” wskazały, że sporadyczne niedojadanie nie tylko
pobudza proces odchudzania, ale także zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko Alzheimera, a także
przedłuża życie. Spostrzeżenia, przeprowadzone badania i porady opublikował w książce.
Tak narodził się fenomen Diety 5:2, który ogarnął już całą Wielką Brytanię i zaczyna podbijać
Stany Zjednoczone.
Autorzy książki wskazują, że Dieta 5:2 jest znakomitym sposobem zrzucenia zbędnych kilogramów
przynajmniej z kilku powodów. W przeciwieństwie do diet restrykcyjnych kalorycznie, nie
wymusza drastycznych zmian w sposobie naszego odżywiania – każdy łasuch w ciągu pięciu dni
będzie mógł pozwolić sobie nawet na ulubione ciastka czy czekoladę. Dieta wygodna jest również
dla osób zapracowanych, które nie mają czasu by na co dzień przygotowywać czasochłonne
dietetyczne posiłki. Jedną z największych barier w ograniczeniu spożywanych posiłków jest
najczęściej bariera psychologiczna. W przypadku Diety 5:2 jest inaczej – „nawet jeśli czasem było
mi ciężko w trakcie dni głodówki, trzymała mnie myśl, że już jutro będę mogła zjeść to, na co mam
ochotę” - przyznaje jedna z osób stosujących dietę.
Dieta 5:2 sięga do tradycji, które towarzyszą nam co najmniej od dwóch tysięcy lat. Chrześcijański
Wielki Post, żydowski Yom Kippur czy muzułmański ramadan to najbardziej znane przykłady
pokazujące, że sporadyczne poszczenie w naszej kulturze zadomowione jest od dawna. „Większość
z nas jednak zdaje się jeść niemal bez przerwy. Rzadko kiedy doskwiera nam głód. A tymczasem
wciąż jesteśmy niezadowoleni. Z naszej wagi, z własnej sylwetki, ze stanu zdrowia” - piszą
we wstępie autorzy i zauważają, że ewolucja człowieka dokonywała się w czasach, gdy
o pożywienie było niezwykle trudno. Z tego właśnie powodu sporadyczne niedojadanie jest
bardziej naturalne dla naszego organizmu niż szablonowa zasada trzech posiłków dziennie. Dieta
5:2 nie jest chwilową strategią na stracenie wagi, ale sposobem na zdrowe życie na co dzień.
Książka dr. Michaela Mosleya i Mimi Spencer oprócz zasad diety i wyników badań, zawiera
również przepisy, które pomogą czytelnikom stworzyć osobiste i smaczne menu.
Dr Michael Mosley jest absolwentem medycyny, dziennikarzem, scenarzystą i prezenterem
telewizyjnym. Zrealizował szereg programów naukowych, w tym świetnie przyjętą serię, „The
Story of Science”. Wielokrotnie nominowany do nagród Emmy i BAFTA, m.in. za naukowo-
filozoficzny program „Horizon”. Laureat tytułu najlepszego dziennikarza medycznego
przyznawanego przez British Medical Association.
Mimi Spencer jest dziennikarką i felietonistką. Publikuje m.in. w „The Guardian”, „Harper's
Bazaar”, „The Evening Standard” i „Vogue”. Autorka książki „101 Things to Do Before You Diet”.
Informacje dodatkowe o Dieta 5:2 dr. Mosleya:
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2013-04-03
Kategoria: Poradniki
ISBN:
978-83-7758-380-7
Liczba stron: 256
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2013-03-29, Ocena: 6, Przeczytałem,