Dawaj i bierz

W książce "Dawaj i bierz" autor udowadnia, iż wbrew powszechnemu mniemaniu, że aby odnieść sukces, wystarczy połączyć ciężką pracę, talent i szczęście, niezbędny i najistotniejszy jest czwarty, często ignorowany, składnik: nasze preferencje odnośnie wzajemności, czyli stosunku dawania do brania. Za każdym razem, gdy wchodzimy w interakcje na gruncie zawodowym, musimy dokonać wyboru: czy próbować zdobyć jak najwięcej wartości dla siebie, czy też oddawać ją innym, nie myśląc o tym, czy otrzymamy coś w zamian.

Jesteś dawcą, biorcą czy rewanżystą?

Oceń swoje szanse na sukces:

?Lubisz dostawać więcej, niż dajesz? - ktoś inny musi być przegrany, będzie kopał pod tobą dołki, doświadczysz objawów zazdrości

?Wyznajesz zasadę ,,coś za coś": chętnie wyświadczasz przysługi, ale zawsze oczekujesz rewanżu? - Nie licz na wiele!

?A może więcej dajesz, niż dostajesz, jesteś nastawiony na innych? - wówczas wszyscy pracujecie na powodzenie, wspólnie osiągacie  sukces, ludzie cię szanują, szczerze ci kibicują i chętnie udzielają wsparcia

Informacje dodatkowe o Dawaj i bierz:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2014-03-19
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Dawaj i bierz

Dawaj i bierz - opinie o książce

Leniwy umysł. Dlaczego warto ciągle weryfikować swoje poglądy i decyzje
Adam Grant0
Okładka ksiązki - Leniwy umysł. Dlaczego warto ciągle weryfikować swoje poglądy i decyzje

Im kto mądrzejszy, tym większe popełnia gafy Inteligencja nie tylko nie jest lekiem na całe zło, ale też bywa wręcz klątwą. Ludzie wprawni w sztuce...

Ukryty potencjał. Ty też go masz i co z nim zrobisz?
Adam Grant0
Okładka ksiązki - Ukryty potencjał. Ty też go masz i co z nim zrobisz?

Autor bestsellerów Leniwy umysł i Buntownicy opowiada o tym, co możemy zrobić, aby wspiąć się na nieosiągalne dotąd wyżyny i pomóc w tym innym. Nasz...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk