Darknet

Przeczytaj, zanim klikniesz.

Handel bronią i narkotykami. Płatni zabójcy, których wynajmiesz jednym kliknięciem. Dziecięca pornografia i owiane legendą Red Roomy, oferujące transmisję na żywo z torturowania ludzi. Kryptowaluty, którymi za to wszystko zapłacisz, zachowując pełną anonimowość.

Oto Darknet. Najmroczniejszy zakątek Internetu. Tego samego, z którego korzystamy na co dzień w domu i w pracy.

Książka Eileen Ormsby to wynik dziennikarskiego śledztwa międzynarodowej ekspertki od Dark Webu. To fascynująca i mrożąca krew w żyłach opowieść o świecie, o którym większość z nas nie ma pojęcia.

Sprawdź, do czego doprowadzają ludzka chciwość, pożądanie, niezaspokojone fantazje.
Zobacz, gdzie pożywkę i bezpiecznie schronienie znajdują najczarniejsze obszary ludzkiej wyobraźni.

Informacje dodatkowe o Darknet:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-05-15
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-240-5715-3
Tytuł oryginału: The Darkest Web: Drugs, Death and Destroyed Lives ... The Inside Story of the Internet's Evil Twin
Język oryginału: angielski

Darknet - opinie o książce

Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2020-02-23, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2020,

"Przeczytaj zanim klikniesz". Ta notka zamieszczona na końcu niejako mówi o tym co znajdziemy w środku. Książka daje nam dostęp do głębokiego, ciemnego świata internetu, o którym jednak wielu z nas nie ma zielonego pojęcia. Eileen na bazie własnych doświadczeń oraz śledztwa pokazuje nam trzy strony nielegalnego, ale i mocno przerażającego funkcjonowania tej część i internetu zwanej właśnie darknet, czy też darkweb. Sama autorka głęboko funkcjonuje w tym miejscu od dłuższego czasu, a dzięki temu jej spojrzenie na sprawę jest dość przekonujące. W każdej z części książki, zatytułowanych kolejno: ciemno, ciemniej, najciemniej otrzymujemy kolejna porcję ciekawostek, a na końcu szokujących faktów, jak bezkarna i odrażająca jest przestrzeń internetowa poza naszymi oczami. Rozpoczynamy od strony oferującej narkotyki każdego rodzaju, następny rozdział mówi o zabójstwach na zlecenie, a ostatni zabiera nas w świat egzekucji, zabójstw, tortur i okrutnej pedofilii. Każda z części ma swojego bohatera wokół, którego toczy się historia, ale przy tym Eileen podaje mnóstwo pobocznych informacji dających wgląd w funkcjonowanie darknetu. Jednak w ostatniej, otrzymujemy coś obok czego nie da się przejść obojętnie. To jak działa sieć pedofilska, jak daleko sięga i jak bezkarna bywa w tej części internetu sprawia, że w środku człowieka odzywa się wiele ciężkich uczuć jak złość, wręcz wściekłość, niezrozumienie, chęć zrobienia czegoś z tym procederem. Ten rozdział mimo, że najtrudniejszy najbardziej otwiera oczy na to jak gównianym miejscem potrafi być internet.