Czytam i decyduję. Mikołajkowa przygoda

Antek i Zosia zostali sami w domu. Na noc zapowiedziano sporą śnieżycę, a przecież jutro są mikołajki! Czy Mikołaj nie utknie w zaspie lub nie zgubi drogi? Czy rodzeństwo znajdzie sposób na to, by pomóc mu dotrzeć do ich domu? Czy dzieci dostaną w tym roku prezenty?

Czytam i decyduję to seria o wielu liniach fabularnych. O tym, jak potoczą się przygody rodzeństwa Zosi i Antka, zadecyduje czytające dziecko. Przy ponownym czytaniu bohaterowie mogą trafić w nowe miejsca, spotkać inne osoby, a historia może zakończyć się zupełnie inaczej.

Czytając i decydując, dzieci nie tylko przeżywają przygody wspólnie z Zosią i Antkiem, lecz także poznają konsekwencje własnych wyborów.

Informacje dodatkowe o Czytam i decyduję. Mikołajkowa przygoda:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2021-10-27

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące bóg

Kup książkę Czytam i decyduję. Mikołajkowa przygoda

Czytam i decyduję. Mikołajkowa przygoda - opinie o książce

Avatar użytkownika - obliczababyagi
obliczababyagi
Przeczytane:2021-12-03, Ocena: 5, Przeczytałem,

Po raz pierwszy spotkałam się z nieliniową fabułą i ... byłam chyba bardziej zachwycona niż dziewczynki ? na czym to polega ? Na niczym skomplikowanym. Czytamy sobie historię i nagle przychodzi moment, w którym... to my wybieramy dalszy ciąg. Mamy dwie opcje do wyboru ? nie liczyłam ile jest możliwości, bo chyba jeszcze wszystkich nie wykorzystałyśmy, lecz jest ich dość sporo ? samych zakończeń jest kilka ?
Bardzo podziwiam autorkę za pomysł i wykonanie, bo to wcale nie jest prosta sprawa. Każde opowiadanie składa się na pełną, spójną całość.

A te historię to wesołe przygody rodzeństwa. Chłopca i dziewczynki, których bardzo polubilysmy i razem z nimi przeżywaliśmy ich perypetie.
Dodam, że w książce znajdą się również ciekawe obrazki, które to bardzo podobały się młodszej córce. Podczas lektury niejednokrotnie powtarzała to co ja czytałam pokazując na postacie z ilustracji?

Kończąc powiem krótko, warto sięgnąć. Jest to inna historia, a w zasadzie historie, które mogą ciekawie zapełnić długie jesienno-zimowe wieczory. A tematyka idealnie wpisuje się w zbliżający się czas świąteczny ?

Avatar użytkownika - ewelinafacheris
ewelinafacheris
Przeczytane:2021-12-01, Ocena: 5, Przeczytałam,

Zbliża się Boże Narodzenie. Rodzice Zosi i Antka jadą w odwiedziny do znajomych. Rodzeństwo zostaje samo w domu. W prognozie pogody zapowiadana jest zamieć śnieżna. Czy św. Mikołaj dotrze do dzieci? Antek bardzo się tym martwi. Co było dalej?

"Mikołajkowa przygoda" to pierwsza w naszej biblioteczce, bajka z nieliniową fabułą. Książkę można czytać wiele razy i za każdym razem może nas spotkać inna przygoda.

Czytając sami wybieramy jak mają potoczyć się losy rodzeństwa. Autorka przygotowała aż 5 różnych zakończeń. A do każdego prowadzi inna droga.

Taka forma książki to dla mnie i dla mojego małego czytelnika zupełnie coś nowego. Luca potrzebował chwili, żeby zrozumieć, że tej książki nie czyta się strona po stronie ?. Później czytał z zainteresowaniem.

Historia jest zimowa, rodzinna, pełna przygód i świątecznej magii.

Bałwanek i Janek
Izabela Michta0
Okładka ksiązki - Bałwanek i Janek

Prószy śnieg, pachnie świerk, Mikołaj pędzi saniami... Daj się oczarować magii świąt, otul się grudniowymi opowieściami! Był sobie Janek, który lubił...

Montessori. Poznaję świat. Ubieram się
Izabela Michta0
Okładka ksiązki - Montessori. Poznaję świat. Ubieram się

Które skarpetki dziś wybrać? Czy żółty sweter może zrobić się czerwony? Dlaczego mama przebrała się za policjantkę? Książki z serii ,,Montessori. Poznaję...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska