Cztery dni w styczniu

Styczeń 1939 roku. Tylko cztery dni dzielą Barcelonę od wkroczenia wojsk frankistowskich i ostatecznej klęski. Przegrana republikanów w bitwie nad Ebro przypieczętowała los Katalonii. Inspektor Mascarell nie dołącza do grona uciekinierów, nie chce utracić resztek godności. Ostatni policjant w ogarniętej żałobą Barcelonie decyduje się pozostać w mieście wraz ze śmiertelnie chorą żoną. Gdy po raz ostatni jest w pracy, na opustoszałym komisariacie, zjawia się znana Mascarellemu od dawna prostytutka i prosi mężczyznę o pomoc w odnalezieniu piętnastoletniej córki. Niedługo później umiera. Przerażony i bezradny inspektor postanawia, mimo braku środków, dowiedzieć się, kto stoi za zniknięciem dziewczyny i wątpliwym samobójstwem jej matki.

Informacje dodatkowe o Cztery dni w styczniu:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2011-06-29

Kup książkę Cztery dni w styczniu

Cztery dni w styczniu - opinie o książce

"Barcelona była jak osamotniona i zagubiona kobieta, porzucona i za chwilę ujarzmiona."

Jedyny policjant, który ostał się w Barcelonie prowadzi samotne śledztwo zaginionej piętnastolatki. A to wszystko ma miejsce tuż przed wkroczeniem wojsk generała Franco, na opustoszałych przez miejscową ludność ulicach.

Ah co to była za książka!
Wciągająca i niezwykle realistyczna powieść, ukazująca wojnę domową w Barcelonie. Razem z komisarzem wędrujemy po ulicach zagubionego miasta, które powoli umiera... Może i sam wątek kryminalny nie jest porywający i sama zagadka nie należy do trudnych, to jednak wcale mi to nie przeszkadzało. Jestem zachwycona!
Lekka lecz wzruszająca powieść kryminalna osadzona w zagubionej, targanej bombami i splamionej krwią stolicy Katalonii. Idealna dla fanów Carlosa Ruiza Zafona :-)

Avatar użytkownika - Woda_truskawkowa
Przeczytane:2010-11-23, Ocena: 4, Przeczytałam, Literatura hiszpańska, Mam,
Krzyk
Jordi Sierra i Fabra0
Okładka ksiązki - Krzyk

Patricia niedługo kończy siedemnaście lat i czuje się zagubiona, wściekła, ma ochotę to płakać, to podbijać świat. Lubi muzykę i książki, a ponadto komponuje...

Zabójcza zagadka matematyka
Jordi Sierra i Fabra0
Okładka ksiązki - Zabójcza zagadka matematyka

Adela, Luc i Nico jako jedyni w klasie mają poważne problemy z matematyką. Nie mają głowy do cyfr i tyle! Gdy już wydaje się, że na pewno czeka ich poprawka...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;