Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2011-06-29
Patricia niedługo kończy siedemnaście lat i czuje się zagubiona, wściekła, ma ochotę to płakać, to podbijać świat. Lubi muzykę i książki, a ponadto komponuje...
Adela, Luc i Nico jako jedyni w klasie mają poważne problemy z matematyką. Nie mają głowy do cyfr i tyle! Gdy już wydaje się, że na pewno czeka ich poprawka...
Przeczytane:2018-05-27, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2018, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku,
"Barcelona była jak osamotniona i zagubiona kobieta, porzucona i za chwilę ujarzmiona."
Jedyny policjant, który ostał się w Barcelonie prowadzi samotne śledztwo zaginionej piętnastolatki. A to wszystko ma miejsce tuż przed wkroczeniem wojsk generała Franco, na opustoszałych przez miejscową ludność ulicach.
Ah co to była za książka!
Wciągająca i niezwykle realistyczna powieść, ukazująca wojnę domową w Barcelonie. Razem z komisarzem wędrujemy po ulicach zagubionego miasta, które powoli umiera... Może i sam wątek kryminalny nie jest porywający i sama zagadka nie należy do trudnych, to jednak wcale mi to nie przeszkadzało. Jestem zachwycona!
Lekka lecz wzruszająca powieść kryminalna osadzona w zagubionej, targanej bombami i splamionej krwią stolicy Katalonii. Idealna dla fanów Carlosa Ruiza Zafona :-)