Wystawa poświęcona KL Mauthausen zawierająca zdjęcia, dokumenty i świadectwa byłych więźniów.

Informacje dodatkowe o Człowiek człowiekowi... Niszczenie polskiej inteligencji w latach 1939-1945. KL Mauthausen/Gusen:

Wydawnictwo: Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwo
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
Kategoria: Albumy
ISBN: brak

Tagi: bóg

Kup książkę Człowiek człowiekowi... Niszczenie polskiej inteligencji w latach 1939-1945. KL Mauthausen/Gusen

Człowiek człowiekowi... Niszczenie polskiej inteligencji w latach 1939-1945. KL Mauthausen/Gusen - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mamalea
Mamalea
Przeczytane:2021-07-23, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2021,

Album wydany z okazji wystawy poświęconej KL Mauthausen/ Gusen. Oprócz fragmentów pamiętników, wierszy, wywiadów, rysunków oraz pism urzędowych, zawiera zdjęcia dokumentujące realia panujące w obozie. Znalazły się tu relacje Dobosiewicza, Wlazłowskiego, Nogaja, ks. Bielerzewskiego i innych, wzajemnie się uzupełniające i odnoszące do najistotniejszych tematów obozowych, takich jak: wola przetrwania, ból, strach, głód, śmierć, bohaterstwo, człowieczeństwo, twórczość, nadzieja. Pięć lat zmieszczone na kilkudziesięciu stronach. Nie da rady czytać nie mając łez w oczach...

Kyle
T.M. Piro