Czerwone Króliki.

Komiks wydany z okazji Bałtyckiego Festiwalu Komiksu - GDAK 2011. Publikacja wydana w limitowanej wersji 400 sztuk i sprzedawana podczas imprezy, a później dostępna jedynie w dobrych sklepach komiksowych.

Króliki mieszkają w państwie pełnym dziwnych roślin i potwornych zwierząt. W państwie, w którym nikt nie może głośno wyrażać swoich opinii. Za każde niewłaściwe słowo czy gest można stracić życie, a jakikolwiek opór jest bezskuteczny.

Forma tego parakomiksu inspirowana jest tradycyjnymi chińskimi opowieściami obrazkowo-tekstowymi. Całostronicowe kadry czarują swoim pięknem, ale jednocześnie budzą grozę.

RongRong LUO, urodzona 19 czerwca 1985 roku, chińska artystka komiksowa. W 2007 roku ukończyła studia w Nanjing Art Institute w Nankinie. Od 2008 roku studiuje (obecnie pracuje nad doktoratem) na Uniwersytecie Seika w e się badaniem chińskiej sztuki sekwencyjnej oraz pracą twórczą. Na swoim koncie ma kilka międzynarodowych wystaw, między innymi w Instytucie Goethego w Hamburgu,Korei oraz Japonii.

RongRong LUO jest jednym z gości Bałtyckiego Festiwalu Komiksu - GDAK 2011, w ramach którego jej prace zostały zaprezentowane na wystawie Spotkanie w Kioto.

Informacje dodatkowe o Czerwone Króliki.:

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2011-06-28
Kategoria: Komiksy
Język oryginału: japoński
Tłumaczenie: Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Kup książkę Czerwone Króliki.

Czerwone Króliki. - opinie o książce