Wstrząsające wspomnienia Chinki, która w latach osiemdziesiątych pracowała jako prokurator. Mając 18 lat, została wybrana spośród tysięcy kandydatów, by przejść przyspieszone szkolenie przygotowujące do zawodu. Wkrótce potem musiała wydawać surowe wyroki i uczestniczyć w publicznych egzekucjach. Wątpliwości i wyrzuty sumienia nie pozwalały dziewczynie cieszyć się z przywilejów związanych z wykonywanym zawodem. Małżeństwo z oportunistycznym sędzią nie przetrwało zbyt długo. Zakazany romans z cudzoziemcem zaowocował niechcianą ciążą, którą trzeba było usunąć, gdy ukochany zginął w wypadku. Korzystając ze znajomości w policji, Xiao załatwiła sobie paszport i w 1998 roku wyjechała do Szwecji. W swojej książce demaskuje rażąco niski poziom systemu prawnego w Chinach, a także wręcz kryminalne oblicze tego kraju. Pokazuje wszechobecną korupcję, łamanie praw jednostki, nieprzestrzeganie przepisów. To bardzo odważna, unikalna i dobrze napisana książka. Nigdy wcześniej nikt nie odważył się opublikować i odsłonić osobistych doświadczeń na temat funkcjonowania systemu prawnego w Chińskiej Republice Ludowej. "Laholms Tidning" Kiedy zacznie się czytać tę książkę, czyta sie ją do końca. Xiao Rundcrantz nie jest tylko młoda i piękna - ona potrafi pisać. "Helsingborgs Dagblad" "Czerwona prokurator" jest doskonałą książką - wspomnieniami kobiety, która w kajdanach dyktatury posyłała przerażonych Chińczyków na tortury. "Stockholm City"

Informacje dodatkowe o Czerwona prokurator. Opowieść o przemocy, władzy i korupcji w Chinach (seria: Czas i ludzie):

Wydawnictwo: Videograf II
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-71-83637-4

Kup książkę Czerwona prokurator. Opowieść o przemocy, władzy i korupcji w Chinach (seria: Czas i ludzie)

Czerwona prokurator. Opowieść o przemocy, władzy i korupcji w Chinach (seria: Czas i ludzie) - opinie o książce