Czarne dziury historii Rosji

W książce Czarne dziury historii Rosji autor stara się odpowiedzieć na trapiące historyków pytania: czy istniał Iwan Susanin, kto przeprowadził reformy Piotra, kto przegrał wojnę rosyjsko-japońską, itp., czyli co się tak naprawdę wydarzyło?

Czarnych dziur w historii Rosji, przez które prawda nie może ujrzeć światła dziennego jest mnóstwo. Szylnik z rozmachem, barwnie i z przekonaniem burzy dotychczasowy ład historyków klasycznych. Książkę autorstwa historyka młodego pokolenia czyta się niemal jak kryminał, tyle się działo i to bardzo okrutnych rzeczy! Teraz, gdy Rosja się zmienia, historycy będą mieli co robić. Sam Szylnik stwierdził, że zawarł w swej książce niewielką część tego, co jest jeszcze do opisania.

Informacje dodatkowe o Czarne dziury historii Rosji:

Czarne dziury historii Rosji - opinie o książce

Avatar użytkownika - flickma
flickma
Przeczytane:2014-04-02, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2014,
Tezy stawiane przez autora a dotyczące najważniejszych wydarzeń i postaci z historii Rusi i Rosji logicznie wywiedzione jednakże nie poparte praktycznie żadnymi dowodami czy materiałami źródłowymi zarówno rosyjskimi jak i innymi. Czyta się lekko, w niektórych momentach jak fantastykę historyczną jednakże trzeba mieć świadomość, że w taki sposób można napisać "historię: każdego kraju.
Raj utracony
John Milton