Sir Claud Amory, światowej sławy naukowiec, opracowuje wzór na nowy, śmiercionośny materiał wybuchowy. Przekonany, że ktoś z domowników próbuje wykraść ten wzór, wzywa na pomoc Herkulesa Poirota. Niestety, słynny detektyw przybywa za późno: koperta ze wzorem ginie, a sir Claud zostaje otruty... Jedną z podejrzanych jest synowa zmarłego, młoda i piękna Lucia, z pochodzenia Włoszka. Czy ona okaże się drugą Lukrecją Borgią?
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 1999 (data przybliżona)
" [...] Poirot uważał, że rozpoczynanie dnia pracy przed godziną dziesiątą byłoby rzeczą niegodną prawdziwego profesjonalisty. [...]
Uwielbiam belgijskiego detektywa Herkulesa Poirota, dlatego postanowiłam przeczytać książkę Agathy Christie pod tytułem "Czarna kawa".
W tej historii nasz detektyw ma ponad sześćdziesiąt lat. Na śniadanie uwielbia zjadać słodkiego rogalika i popijać go gorącą czekoladą. Mieszka w bogatej dzielnicy Londynu. Tęskni za sprawami prowadzonymi razem ze swoim przyjacielem kapitanem Hastingsem. Na świecie ostro pogrywa sobie Hitler.
Sir Claud Amory poprosi Poirota o pomoc w bardzo dla niego ważnej sprawie. Czy zdąży?
Śledztwo prowadzone przez detektywa Herkulesa nie będzie wcale takie proste. Będzie mnóstwo zwrotów akcji. Szczerze powiem, że nawet ja się zakręciłam i nie wiedziałam, komu mogę zaufać. Nie miałam pojęcia, kto mówi prawdę, a kto jest idealnym kłamcą. Zakończenie było dla mnie niespodzianką.
Jeżeli tak jak ja uwielbiacie twórczość Agathy Christie i wspaniałego detektywa Herkulesa Poirota, to koniecznie przeczytajcie "Czarną kawę".
W związku z tym tytułem nasuwa się pytanie: Czy wolicie kawę czarną, czy białą?
Opinia ukaże się wkrótce.
Książka czytana dla przyjemności.
Mój ulubiony bohater Królowej Kryminału - Mały Belg z troszkę przerośniętym ego, ale z genialnym umysłem.
Hercules Poirot jest wezwany przez słynnego naukowca celem przewiezienia bardzo ważnej pracy. Choć nie jest to zadanie godne detektywa, ten zgadza się to zrobić. Niespodziewanie jednak naukowiec zostaje otruty. Należy więc rozwiązać zagadkę, kto zabił naukowca? I kto ukradł ważny schemat?
Plusem tej opowieści jest to, że czytelnik może wspólnie z detektywem rozwiązywać tę zagadkę i sprawdzić, czy udało mu się wytypować poprawnie.
zaskakujące przyznanie, genialna intryga Poirota i zabawne choć niezbyt poprawe politycznie, ale warte zapamiętania teksty detektywa
Idealna książka na urlop. Autorka co rusz wodzi nas za nos i mimo, że mamy do czynienia z poważną tematyką, to wszystko ma postać świetnej zabawy, rozwikłujemy zagadkę, domyślamy się, zastanawiamy.
Na statku wycieczkowym ,,Karnak", płynącym w rejs po Nilu, zebrało się eleganckie towarzystwo - między innymi młoda milionerka z nowo poślubionym mężem...
Klarysa Hailsham-Brown, młoda żona wysokiego urzędnika Ministerstwa Spraw Zagranicznych, uwielbia płatać gościom figle, nic więc dziwnego, że gdy pewnego...
Przeczytane:2017-05-09, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,