Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2017-03-29
Kategoria: Dla dzieci
ISBN:
Liczba stron: 48
Mleko jest dobre na wzrost i dodaje mocy, synku. (s. 3)
Pankracy był niski. Do szkoły dostał od mamy bidon z mlekiem. W szkole zapomniał o nim. Na drugi dzień w czasie picia poczuł, że mleko ma inny smak i konsystencję. Wielki znawca biologii, Profesor Tatarak, wyjaśnia, co się dzieje z mlekiem i bakteriami. Potem obaj wsiedli do pojazdu, który…
Kapsuła uległa gwałtownej pelityzacji! (s. 13)
Profesor Tatarak i Pankracy wspólnie odkrywają sekrety mleka i jego bakterii. Mały czytelnik poznaje białka, lipidy, cukry, cytoplazmę, kwas mlekowy oraz dobrą bakterię lactobacillus acidophilus. To ona zmienia mleko w kefiry, jogurty, kumys. Mały czytelnik przyjrzy się z uwagą rysunkowi organizmu jednokomórkowego. Zacznie swoją przygodę z biologią i nabiałem.
Mleko to mały kosmos! (s. 45)
Przyjazna dla oka czcionka oraz odpowiednia ilość tekstu na stronie ułatwiają czytanie, a kolorowe ilustracje dobrze obrazują treść, przekazując w przystępny sposób informacje o kulturze bakterii w mleku. Nagrodą dla dziecka za samodzielne przeczytanie są dyplom i tematyczne naklejki oraz zdobyta wiedza. Oby więcej takich książeczek dla dzieci!
Kura Krystyna to dyrektorka zagrody ,,Stokrotka". Jest ruda, grubiutka i mądra! Cieszy się szacunkiem i sympatią wszystkich mieszkańców. Dlatego kiedy...
Pan Pit jest botanikiem - niestrudzonym poszukiwaczem nowych odmian stokrotek. Przemierza łąki, obserwuje, notuje, fotografuje. Marzą mu się wielkie odkrycia...
Przeczytane:2022-06-26, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022, Poczytam Ci Mamo :),
Interesująca opowiastka o tym, co się kryje w mleku. W zabawny i pięknie zilustrowany sposób, zaznajamia młodych czytelników z procesem fermentacji i opowiada o żyjących tam bakteriach.