Cuda polskie. Matka Boża i święci w naszych dziejach

Na historię naszego kraju należy patrzeć z punktu widzenia człowieka wierzącego, chrześcijanina, jeśli chce się dzieje Polski interpretować uczciwie. Ta książka nie jest suchym dziełem naukowym, lecz zawiera solidną porcję wiedzy o minionych wiekach. Jest napisana barwnie i żywo. Prezentuje autentyczne wydarzenia, konkretne osoby oraz sprawdzone opinie. Obejmuje okres od Mieszka I po współczesność. Znany publicysta i pisarz Czesław Ryszka śledzi dzieje Polski pod kątem znaków z Nieba, które zostały uznane za cudowne – w szerokim rozumieniu tego słowa. Nie chodzi tylko o cuda potwierdzone oficjalnie przez Kościół, ale także o wydarzenia, które miały (mają) charakter zjawisk cudownych, a w przypadku osób – chodzi o ukazanie ich specjalnej misji jako Bożych posłańców do naszej Ojczyzny. Autor opisuje tylko historyczne fakty, pomija fantazje czy domniemania. Wcale bowiem nie trzeba fantazjować, by zobaczyć w ponad tysiącletnich dziejach Rzeczypospolitej wiele zjawisk niezwykłych, trudnych do uwierzenia i niewytłumaczalnych.

Interwencje świętych patronów kształtowały i nadal kształtują naszą wspólną i lokalną historię – pisze Czesław Ryszka – a pierwszą z nich jest obecność w naszych dziejach Matki Bożej Królowej Polski. O cudach donoszą liczne dokumenty, w tym prowadzone od wieków kroniki w ponad 1200 polskich sanktuariach maryjnych oraz poświęconych poszczególnym świętym i błogosławionym, którzy zostali nam posłani na trudne czasy, wielokroć przynosząc ratunek i zawsze budząc nadzieję. Szczególnie spektakularna jest pomoc Matki Bożej w bitwach, ocalająca nasz narodowy i państwowy byt. Autor przywołuje także konkretne cudowne wydarzenia dotyczące nawróceń czy uzdrowień z nieuleczalnych chorób bądź uratowania życia w sytuacji jego absolutnego zagrożenia.

Rysuje się w tym dziele przepiękny i budujący obraz naszej Ojczyzny na przestrzeni ponad tysiąca lat. Niewątpliwie jest to książka ku pokrzepieniu serc. A przecież wymagają one naprawdę silnego pokrzepienia w obecnej sytuacji, gdy cywilizacja chrześcijaństwa, która przez wieki wysyłała misjonarzy na cały świat, przemienia się z wolna w jałową ziemię dla Ewangelii – pisze Autor. Nowoczesne miasta stają się jak wieże Babel, a opustoszałe kościoły i seminaria duchowne zamieniają się w hotele i dyskoteki; w konsekwencji ludzie żyją jakby Boga nie było. Temu trzeba przeciwdziałać, a publikacje takie jak „Cuda polskie” są mocnym odporem danym dechrystianizacji naszego życia oraz świetnym narzędziem do walki z głębokim i niebezpiecznym kryzysem duchowym Europy. Słowo pisane kapitalnie uzupełniają i wzmacniają w tym dziele (także sztuki edytorskiej) 192 unikatowe ilustracje.

Spis treści:

Przedmowa: Wiara spajała Kościół, naród i państwo

1. Chrzest Polski – pierwszym cudownym wydarzeniem

2. Patron europejskiej i chrześcijańskiej jedności

3. Odnowiciel państwa i Kościoła

4. „Święty Stanisławie, ratuj naszą Ojczyznę”

5. W niewoli u Maryi

6. Historia pełna cudownych interwencji nieba w ludzkie dzieje

7. Dwie królowe oraz blizny

8. Zwycięskie trofea i dziękczynne pielgrzymki

9. Mistyczna wizja w obliczu klęski

10. Uzdrowienie śmiertelnie chorej Polski

11. „Gdy Rzeczpospolita uważa się za najbardziej wolną, wtedy popada w największą niewolę”

12. Regina Regni Poloniae, ora pro nobis

13. Orędowali za Polakami i Litwinami

14. Przybył, zobaczył, Bóg zwyciężył

15. U Chrystusa na ordynansach – Słudzy Maryi

16. Jeżeli w planach Bożych jest ocalić Polskę

17. Gietrzwałd polskim Lourdes

18. Cud przetrwania zaborów

19. Z Orłem Białym na piersiach

20. Co się zdarzyło nad Wisłą

21. Cud ocalenia Jasnej Góry podczas II wojny światowej

22. Zdobyć Polskę i świat dla Niepokalanej

23. „Zakróluje Zbawiciel nad światem przez Polskę”

24. „Szukałem, gdzie ubezpieczyć prześladowany Kościół i zmagający się Naród”

25. Zwycięskie Nawiedzenie

26. Totus Tuus

27. Zawierzenia i uzdrowienia

28. Świadomi zagrożeń dla rodziny ludzkiej

29. Maryja Jasnogórska w życiu papieży XX wieku

30. Cud ocalenia Jana Pawła II

31. Cud ruchu oazowego

32. Obowiązki polskie św. Andrzeja Boboli

33. Czy Polska ma ocalić ludzkość od zagłady?

Zakończenie: U Maryi oraz świętych polskich szukajmy ratunku

Cuda polskie. Matka Boża i święci w naszych dziejach - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2024-10-28, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Nie trzeba fantazjować by w naszej ponadtysiącletniej historii dostrzec wiele zjawisk, które są trudne do wytłumaczenia. Znany publicysta i pisarz śledzi dzieje Polski pod kątem znaków i interwencji z Nieba. O tym informują prowadzone od wieków kroniki w ponad 1200 sanktuariach w Polsce. To książka która powstała niewątpliwie ku pokrzepieniu serc. W końcu przyszło nam żyć w trudnych dla wierzących czasach. Czasach uderzających w najważniejsze wartości.

Sięgnęłam po nią z ciekawości. Chciałam wiedzieć co autor może mi przekazać. I dowiedziałam się... To była historia Kościoła w Polsce. I historia Polski widziana oczami wiary. Tak można najdokładniej podsumować niniejszą pozycję książkową. Sporo się z niej dowiedziałam. Sporo nauczyłam. Kilka razy byłam zaskoczona przeczytaną treścią. W końcu sięgniecie po tę książkę zaczęłam traktować jako jeden z wieczornych punktów. Punktów, dzięki, któremu mogłam rozwijać swoją wiarę i spojrzeć na historię naszej Ojczyzny pod innym kątem.

Jestem szczerze wdzięczna, że miałam szansę przeczytać Cuda polskie. Matka Boża i święci w naszych dziejach. To wartościowa i ważna pozycja, która może zdziałać wiele dobrego. Może dać nadzieję i utwierdzić w wierze. Utwierdzić nas w przekonaniu, że nasze życie, trwanie w wierze pomimo nieprzychylnych dla nas czasów i dobre uczynki mają sens. Utwierdzić w przekonaniu, że nie musimy mieć kompleksów względem innych państw. Tak. Ta książka zdecydowanie jest dobrym wyborem.

Niechciany krzyż
Czesław Ryszka0
Okładka ksiązki - Niechciany krzyż

Niechciany Krzyż to książka w obronie krzyża! To niewielkich rozmiarów dzieło stanowi kondensację prawdy o krzyżu. Autor wychodząc od absurdalnego wyroku...

Śląski Asyż
Czesław Ryszka 0
Okładka ksiązki - Śląski Asyż

Książka dotyczy słynnej bazyliki ojców franciszkanów w Katowicach - Panewnikach, gdzie co roku jest budowana jedna z największych w Polsce...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk