Coś zabija dzieciaki (Tom 5)

Po roku, odkąd widzieliśmy ją po raz ostatni w Archer's Peak, Erica Slaughter powraca, by zająć się sprawą dziewczyny, która widziała zupełnie nowy rodzaju potwora. Ale zerwane więzi Eriki z Domem Slaughterów niesie ze sobą śmiertelne konsekwencje. Zakon św. Jerzego nie zapomina ani nie przebacza.

Album zbiera zeszyty serii ,,Something is Killing the Children" #21-25.

Seria trzykrotnie wyróżniona nagrodą Eisnera w kategoriach: najlepsza seria i najlepszy scenarzysta. Nominowana również do Nagrody Harvey'a.

Informacje dodatkowe o Coś zabija dzieciaki (Tom 5):

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2023-06-28
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Something Is Killing The Children, volume 5

Kup książkę Coś zabija dzieciaki (Tom 5)

Coś zabija dzieciaki (Tom 5) - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2023-07-19, Ocena: 6, Przeczytałem,

POPKulturowy Kociołek:

Wraz z albumem Coś zabija dzieciaki tom 5, rozpoczyna się zupełnie nowy łuk scenariuszowy. Komiks zawiera oryginalne zeszyty #21-#25, w których akcja rozgrywa się rok po wydarzeniach Archer’s Peak. Erica zawitała do Nowego Meksyku, aby zbadać przypadek pewnej dziewczyny, która ocalała z masakry swojej rodziny i jest jedynym świadkiem tej tragedii. Za wszystkim tym stoi zupełnie nowy i bardzo niebezpieczny rodzaj potwora. Niestety, ale zerwane przez bohaterkę więzi z domem Slaughterów sprawiają, że nie może ona liczyć na żadne wsparcie. Na dodatek sama staje się celem, na który poluje pewien łowca.

Nowe miasto, nowy potwór, nowi bohaterowie i zestaw starych problemów, z którymi musi sobie poradzić łowczyni. Dzieciaki umierają w makabrycznych okolicznościach, dorośli nie widzą czyhającego zagrożenia, organy ścigania nie radzą sobie z problemem. Tak w dużym skrócie i uproszczeniu można opisać album. Autor nie wymyśla więc historii na nowo i sięga po sprawdzone schematy (które zachwyciły wcześniej fanów). Brak odtwórczości w żaden sposób nie umniejsza jakości scenariusza. Wykorzystane elementy ciągle bowiem potrafią mocno przykuć uwagę czytelnika i zapewnić mu wyśmienitą dawkę przerażającej rozrywki.

James Tynion IV (jak na wyśmienitego scenarzystę przystało) potrafi tu również zapewnić czytelnikowi sporo różnorakiej ekscytacji. W fabule pojawiają się bowiem zarówno mocno zaskakujące momenty, jak i fragmenty znacząco rozbudowujące przerażające uniwersum. Na kolejnych stronach można odnaleźć wiele drobnych wskazówek, które łącząc ze sobą, dają nam o wiele większy i bardziej złożony obraz świata otaczającego bohaterkę. To z kolei znacząco podbija świetny klimat komiksu, dzięki czemu czyta się go jeszcze przyjemniej i szybciej.

Świetnie również prezentuje się sama postać Erici, która na przestrzeni wcześniejszych numerów uległa przemianie i nie jest już tą samą łowczynią, którą znamy z początku serii. Niestety niczego dobrego nie można napisać na temat towarzyszącej jej dziewczyny. Dziecko jest bowiem tak irytującym bohaterem, że dosłownie czeka się tu, aby dopadł ją potwór i skrócił w ten sposób nasze męki....

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2023-06-27, Ocena: 4, Przeczytałem,

ZNÓW COŚ ZABIJA DZIECIAKI

She's a Killer Queen

Gunpowder, gelatine

Dynamite with a laser beam

Guaranteed to blow your mind

Anytime

- Queen

Pierwszy rozdział ,,Coś zabija dzieciaki" zakończył się jakiś czas temu. Potem dostaliśmy jeszcze dodatek w postaci ,,Domu Slaughterów", czyli preqeul serii - który jeszcze rozwijany będzie, bo to dopiero pierwszy to - a teraz główna seria wraca. I całkiem fajnie wraca. Nadal uważam, że Tynion charakterów bohaterów tworzyć nie potrafi, ale jednak z horrorami radzi sobie całkiem całkiem i przyjemnie było wrócić do tego świata raz jeszcze.

Od wydarzeń z poprzednich części minął rok. Ale nie wiele się zmieniło. Właśnie pojawia się nowy rodzaj potwora, a Erica wraca, by zająć się sprawą. Ważniejsze jednak niż to wszystko staje się pytanie, jak odbije się na niej odrzucenie Domu Slaughterów. I jakie kłopoty jeszcze na nią czekają. Bo wiadomo, że to zaledwie początek...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;