Córka pustyni. Niezwykłe życie Gertrude Bell

Biografia wybitnej brytyjskiej podróżniczki Gertrude Bell

Jeśli komuś się wydaje, że eksploracja i bohaterskie wyprawy to wyłącznie przywilej mężczyzn, głęboko się myli. Potwierdza to Gertrude Bell - wybitna brytyjska podróżniczka, archeolog, pisarka, doradca polityczny, orientalistka, a przy okazji i szpieg na Bliskim Wschodzie w okresie osmańskiego zmierzchu. Funkcjonariusze administracji brytyjskiej, generałowie czy dyplomaci nie kryli irytacji i wrogości, mówiąc o niej: ,,maskulinizowany obieżyświat", ,,ględząca, kręcąca pupą koturnowa baba" czy ,,mała istota z płaską piersią, którą zwą kobietą". Jej powszechnie nieakceptowany styl życia przełamywał ówczesne kanony i ograniczenia kulturowe, przecierając szlaki dzisiejszym paniom. Nie raz pisałem, że żywię głęboki podziw dla tej dzielnej przedstawicielki płci pięknej.

Dzięki filmowi Wernera Herzoga Królowa pustyni z Nicole Kidman w roli głównej oraz biografii autorstwa Georginy Howell świat poznał szerzej niezwykle burzliwe życie tej globtroterki wyprzedzającej swoją epokę.

Jacek Pałkiewicz

Informacje dodatkowe o Córka pustyni. Niezwykłe życie Gertrude Bell:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2016-03-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Córka pustyni. Niezwykłe życie Gertrude Bell

Córka pustyni. Niezwykłe życie Gertrude Bell - opinie o książce

Ciekawa opowieść o niezwykłej kobiecie, stanowiącej uosobienie człowieka Renesansu, a jednocześnie znacznie wyprzedzającej epokę, w której żyła. Pasjonatce, marzycielce, a jednocześnie osobie bardzo rzeczowej i osadzonej w realiach życia. Kobiecie głodnej życia, wszechstronnie wykształconej, błyskotliwej, emancypantce i społecznicy. Działającej na wielu polach.

Avatar użytkownika - jagna1978
jagna1978
Przeczytane:2017-11-27, Ocena: 2, Przeczytałam, 52 książki 2017,

Ksiazka jest biografia Gertrude Bell .Wszechstronnie utalentowana.Przebywa pustynie i kraje arabskie odkrywajac ich tajemnice.Prowadzi dziennik,w ktorym zapisuje wszystkie swoje spostrzezenia.Przyznam,ze ksiazka jest raczej nudnawa.Mnie nie zachwyciła.

Avatar użytkownika - renia0310
renia0310