Conservatio est aeterna creatio

Niniejsza księga pamiątkowa jest zbiorem artykułów z dziedziny konserwatorstwa dedykowanych prof. dr. hab. inż. arch. Janowi Tajchma-nowi z okazji siedemdziesięciolecia urodzin. Wraz z tą rocznicą chcemy uczcić jednocześnie Jubileusz czterdziestopięciolecia pracy Profesora na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Ten jakże bogaty w osiągnięcia naukowo-badawcze i dydaktyczne okres życia Profesora wpisuje się chlubnie w historię zabytkoznawstwa i konserwatorstwa na naszej Uczelni. Jej początki sięgają roku 1947, kiedy to z inicjatywy prof. Jerzego Remera, utworzono Katedrę Zabytkoznawstwa i Konserwatorstwa. Jednak dopiero w latach pięćdziesiątych w rezultacie zmian programowych i organizacyjnych na Wydziale Sztuk Pięknych zostały stworzone podstawy dla dalszego rozwoju toruńskiej szkoły konserwatorskiej. Wprowadzenie w roku akademickim 1951/52 nowego programu nauczania, a także kolejne modyfikacje procesu dydaktycznego były odzwierciedleniem dążeń do pogłębienia specjalizacji kształcenia. Stopniowo wydzielano z Katedry Zabytkoznawstwa i Konserwatorstwa odrębne jednostki, wśród nich Zakład Konserwatorstwa. To z kolei stworzyło podstawę do wzrostu aktywności dydaktycznej i badawczej w wybranych specjalnościach konserwatorskich.

Informacje dodatkowe o Conservatio est aeterna creatio:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Conservatio est aeterna creatio

Conservatio est aeterna creatio - opinie o książce

Kyle
T.M. Piro