Co się kryje w kokonie? Fascynujące ciekawostki o ćmach i motylach

Jajo, gąsienica, poczwarka... i wreszcie dorosły owad! W kokonach i poczwarkach zachodzi zupełnie wyjątkowa przemiana. Ale co tak naprawdę wiemy o ćmach i motylach?

W tej bogato ilustrowanej książce Rachel Ignotofsky tłumaczy, jak działa natura. Już dziś odkryj, co motyle jedzą, czym się różnią od ciem i dlaczego są nam tak bardzo potrzebne.

Rachel Ignotofsky jest autorką i ilustratorką wielu książek popularnonaukowych. Wychowała się w New Jersey na filmach animowanych i słodyczach. Po ukończeniu Tyler School of Art and Architecture skupiła się na tworzeniu ilustracji, które naukę czynią wspaniałą zabawą. Chciałaby, żeby dzięki jej książkom dzieci czuły głód wiedzy i odkrywały tajemnice otaczającego je świata! W Wydawnictwie ,,Nasza Księgarnia" wydała również ,,Co się kryje w kwiatku? Fascynujące ciekawostki przyrodnicze". Więcej o autorce na www .rachelignotofskydesign.com.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Co się kryje w kokonie? Fascynujące ciekawostki o ćmach i motylach:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-02-15
Kategoria: Edukacyjne
Tytuł oryginału: What

Kup książkę Co się kryje w kokonie? Fascynujące ciekawostki o ćmach i motylach

Co się kryje w kokonie? Fascynujące ciekawostki o ćmach i motylach - opinie o książce

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2024-02-22, Ocena: 6, Przeczytałem,

Czy u Was też widać już pierwsze oznaki wiosny? U mnie pomimo deszczowych dni znajdą się też słoneczne, a w ogródku zaczynają się pojawiać pierwsze kwiaty. A jak kwiaty, to niedługo będą motyle. Dlatego będąc w tym wiosennym klimacie, chcę dzisiaj zaproponować dla najmłodszych czytelników i ich rodziców wyjątkową książkę: ,,Co się kryje w kokonie".

Każdy z nas chyba wie co to motyl i ćma. Co to gąsienica a co poczwarka? Ale czy wiemy

?        jak przebiega cały proces przeobrażania się proces przeobrażenia?

?        ile razy gąsienica zrzuca skórę?

?        jak bronią się gąsienice przed drapieżnikami?

?        czym różni się przeobrażanie motyla od ćmi oraz czym różni się budowa tych owadów?

?        czym żywi się gąsienica a czym dorosły motyl czy ćma?

?        w jaki sposób dorosłe ćmy i motyle szukają pary?

,,Co się kryje w kokonie" to przepięknie wydana książeczka Przeważają w niej ilustracje nad tekstem, dzięki czemu świetnie nadaje się zarówno dla najmłodszych czytelników jak i tych nieco starszych. Kolorowe lustracje przykuwają wzrok i rozwijają wyobraźnię.

To co nam najbardziej spodobało się w tej wartościowej książce to sposób przedstawienia informacji. Nie tylko poprzez ilustracje, ale poprzez układ porównania ćmy i motyla.

Całość jest łatwa w odbiorze. Potrafi zainteresować i dziecko i dorosłego. Zachęca do zadawania pytań, rozwija słownictwo i pomaga poznać bliżej procesy zachodzące wśród owadów.

Na końcu książeczki podoba jest strona, z której można pobrać kolorowanki. Czy może być coś lepszego?

Jeśli lubicie sięgać po wartościowe książeczki to bardzo polecam ,,Co się kryje w kokonie".

Wspaniała PLANETA ZIEMIA i jej przyroda
Rachel Ignotofsky0
Okładka ksiązki - Wspaniała PLANETA ZIEMIA i jej przyroda

Zapraszamy na fascynującą wędrówkę po naszej planecie i jej dużych i małych ekosystemach - od raf koralowych, pustyń, przez lasy deszczowe aż po kroplę...

Co się kryje w gnieździe? Fascynujące ciekawostki o ptakach
Rachel Ignotofsky0
Okładka ksiązki - Co się kryje w gnieździe? Fascynujące ciekawostki o ptakach

W gniazdach na całym świecie pisklęta czekają na posiłek przyniesiony przez ptasich rodziców. Wkrótce urosną i same wyruszą na podbój świata - niech ich...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk