Cień Hipokratesa

O czym lekarze nie mówią swoim pacjentom? Sekrety i tajemnice lekarskiego fachu odkrywa przed nami doktor David H. Newman - przez lata pracujący na oddziale ratunkowym nowojorskiego szpitala.\r\n\r\nKażdy pewnie zna słynną zasadę Hipokratesa - \"po pierwsze nie szkodzić\". Mało kto jednak wie, że ów starożytny lekarz, zwany \"ojcem medycyny\", nawiązywał bardzo bliskie relacje ze swymi pacjentami, poznawał ich bliskich i otoczenie, zanim zdecydował się postawić diagnozę i zalecić odpowiednią kurację. Obecnie ta więź łącząca lekarza i chorego została zerwana, a codzienna praktyka lekarska niewiele ma wspólnego z przysięgą Hipokratesa.W tej prowokującej do dyskusji książce doktor Newman rozprawia się z wieloma medycznymi mitami. Pokazuje między innymi, dlaczego syrop na kaszel rzadko bywa skuteczny i jak to się dzieje, że mammografia przynosi więcej szkody niż pożytku, prawie każda resuscytacja kończy się fiaskiem, a antybiotyki przypisywane na ból gardła mogą być po prostu niebezpieczne. Autor udowadnia również, jak potężny wpływ na zdrowie pacjentów może mieć - lekceważony przez lekarzy - efekt placebo, a zarazem, jak zwodnicza bywa nadmierna ufność w statystyki i badania.\r\n\r\nDzięki niezwykłym i trzymającym w napięciu opowieściom wprost z sal szpitalnych i gabinetów lekarskich Newman odkrywa, co szwankuje w relacjach lekarzy z pacjentami i próbuje znaleźć odpowiedź, jak tę zerwaną więź odbudować.

Informacje dodatkowe o Cień Hipokratesa:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2010-08-01
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-240-1408-8

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Cień Hipokratesa

Cień Hipokratesa - opinie o książce

Oj, jak bardzo potrzeba takich książek rozprawiających się z medycznymi mitami, z opiniami przekazywanymi przez nie-specjalistów stającymi się merytoryczną wiedzą medyczną nie wiadomo kiedy i jak. Np mammografia - od jakiegoś czasu czytuję opracowania na jej temat, na temat tego jak bardzo jest nieskuteczna a nawet - jak bardzo może być szkodliwa. Przytaczanie wyinków badań specjalistycznych spotyka się wręcz z agresją i zarzutem, że nie chcemy o siebie dbać. Naprawdę potrzebujemy lekarzy, którzy są specjalistami, dość chodzenia na wizyty z własnymi diagnozami, bo "sąsiadka tak miała". Bardzo potrzebna książka - owinna być na bieżąco aktualizowana i traktowana jak biblia

Avatar użytkownika - Slavek
Slavek