Kolejna książka autorów Zębów : Wojciecha Grajkowskiego i Wojciecha Stachyry! W domu państwa Konikowskich, na najwyższej półce kuchennej szafki leży apteczka. To tam Termometr i lekarstwa spędzają większość czasu. Rozmawiają, grają w karty, opowiadają sobie żarty albo po prostu błogo drzemią. Kiedy jednak ktoś z domowników zachoruje, są zawsze gotowe do pomocy. Dzięki tej książce poznacie, jak organizm walczy z infekcją, dlaczego gorączka pomaga pokonać chorobę i jak działają antybiotyki. Kolorowe i zabawne ilustracje Wojciecha Stachyry idealnie współgrają z merytorycznym i pełnym humoru tekstem Wojciecha Grajkowskiego. To doskonała publikacja, która pomoże rodzicom i dzieciom przejść przez trudny czas chorowania.
Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2024-09-11
Nowa książka twórców bestsellerowych ,,Pszczół" - bajecznie kolorowy wielkoformatowy album o drzewach. Odwiedź niezwykły świat drzew. Zobacz, kto...
Karolina, Kazik i wydra Hiacynta kontynuują swój pościg za tajemniczym porywaczem Zagadkobota. Tym razem podróżować będą nie tylko przez...
Przeczytane:2024-11-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Jesień jest piękna ale to jednocześnie czas, gdy wokół coraz więcej zachorowań. Widać to zwłaszcza w przedszkolu a od tego już tylko krok do zarażenia całej rodziny.
Oto książka, która przybliża temat chorowania i w przyjazny sposób tłumaczy dzieciom podstawowe kwestie związane z dbaniem o zdrowie.
"Chorowanie" to książka, w której bohaterami jest rodzina Konikowskich, a właściwie to dzieci - Damian i Rozalka, oraz upersonifikowane przedmioty z ich apteczki.
Gdy dzieci dopadają choroby pan Termometr bada temperaturę i tłumaczy skąd wziął się stan zapalny. Zwraca też uwagę na różnice pomiędzy chorobami wywołanymi przez bakterie i przez wirusy.
Termometr opowiada także o alergiach oraz o działaniu szczepionek.
Nadanie cech ludzkich przedmiotom w apteczce to ciekawy pomysł na przedstawienie tematu chorób. Dziecku łatwiej zrozumieć podstawowe kwestie i przyswoić sobie wiedzę o tym jak działać w trakcie zachorowania a także jak do niego nie dopuścić.
Duży format książki i czytelne ilustracje pomagają w odbiorze i sprawiają, że choć chorowanie nie jest wcale niczym miłym, to sama lektura może być całkiem przyjemna.
To zdecydowanie odpowiednia książka na obecny czas!