Choroby zakaźne i pasożytnicze

Nowoczesny podręcznik uwzględniający aktualne problemy dotyczące chorób zakaźnych i pasożytniczych.

Choroby zakaźne i pasożytnicze są dyscypliną medyczną dynamicznie zmieniającą się. Obecnie pojawiają się choroby zakaźne, których przyczyną jest zupełnie nowy patogen lub  powracają znane już wcześniej jednostki chorobowe, ale w wyniku modyfikacji genetycznych zmienia się ich obraz. Nowe metody diagnostyczne i nowe możliwości terapeutyczne dają ogromne szanse pacjentom.

W części ogólnej publikacji w sposób syntetyczny omówiono: epidemiologię chorób zakaźnych, metody diagnostyczne i ich znaczenie w rozponawaniu oraz nowoczesne metody leczenia.

W części szczegółowej poszczególne jednostki chorobowe przedstawiono według jednego schematu z uwzględnieniem etiologii, objawów klinicznych, rozpoznawania, leczenia i profilaktyki. Na pewno podręcznik spełni oczekiwania czytelnika podczas samodzielnej nauki - układ tekstu ułatwia bowiem dokonanie szybkiego i krytycznego przeglądu wiadomości, a także materiału opanowanego w trakcie zajęć.

Redaktorzy naukowi i Autorzy są wybitnymi specjalistami, dydaktykami z wiodących ośrodków naukowych i klinicznych w kraju.

Książka adresowana jest do studentów medycyny i innych kierunków medycznych oraz lekarzy wszystkich specjalności, w tym lekarzy rodzinnych, internistów, pediatrach, specjalistów medycyny pracy czy lekarzy rodzinnych.

Informacje dodatkowe o Choroby zakaźne i pasożytnicze:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2017-10-10
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320054224

Kup książkę Choroby zakaźne i pasożytnicze

Choroby zakaźne i pasożytnicze - opinie o książce

Choroby zakaźne i pasożytnicze. Tom 1-2
Alicja Wiercińska-Drapało0
Okładka ksiązki - Choroby zakaźne i pasożytnicze. Tom 1-2

Dwutomowa publikacja Choroby zakaźne i pasożytnicze została przygotowana przez zespół wybitnych specjalistów pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med...