Chomik Wincent i świat sztuki: Stanisław Wyspiański

Ta publikacja sprawi, że każde dziecko pokocha sztukę. „Chomik Wincent i świat sztuki” to seria książek dla dzieci, która będzie w przystępny i zabawny sposób pokazywać dokonania największych polskich artystów. To wydawnictwo stworzone dla dziecięcego rozwoju, zabawy i nauki. Uzupełnione o praktyczne ćwiczenia. Pierwsza z książek serii będzie poświęcona Stanisławowi Wyspiańskiemu.

W świat wielkiego malarstwa wprowadza rysunkowa postać zabawnego chomika Wincenta. Opracowanie zawiera wysokiej jakości, kolorowe reprodukcje obrazów – zwanego Czwartym Wieszczem Polskim – Wyspiańskiego. Pomiędzy nie wplecione został tekst dotyczący życia i twórczości artysty. Merytoryczny przekaz o charakterze edukacyjnym uzupełniają barwne ramki z ciekawostkami na temat malarstwa i zdjęcia miejsc związanych z życiem bohatera książki.

Wyjątkowym elementem publikacji są zabawy, które zachęcają do samodzielnego odkrywania technik warsztatowych jakimi posługiwał się artysta. Prowadzą one do nawiązania dialogu z jego twórczością. Dziecko może między innymi odkryć, czym jest w sztuce wizjer służący do malowania pejzaży i jak go samodzielnie zrobić. Doświadczy też radosnych chwil tworząc własny witraż według zamieszczonej instrukcji. Interaktywny wymiar książeczki podkreślony jest przez pytania sprawdzające, które zabawę ze sztuką czynią również nauką. Na ostatnich stronach znajduje się treściwy informator wskazujący jak dalej poznawać postać Wyspiańskiego. Wydawnictwo staje się dzięki temu pierwszym krokiem w stronę rozbudzania wśród najmłodszych pasji do sztuki.

„Chomik Wincent i świat sztuki” zachowuje estetyczny umiar i tradycyjny styl. Anna Chudzik to doktor filologii polskiej, a Izabela Marcinek absolwentka Akademii Sztuk Pięknych, czynna artystka. „Chomik Wincent i świat sztuki” jest publikacją przeznaczoną dla dzieci w wieku 8-12 lat.

Informacje dodatkowe o Chomik Wincent i świat sztuki: Stanisław Wyspiański:

Chomik Wincent i świat sztuki: Stanisław Wyspiański - opinie o książce

Chomik Wincent i świat sztuki: Jan Matejko
Anna Chudzik 0
Okładka ksiązki - Chomik Wincent i świat sztuki: Jan Matejko

Seria książeczek edukacyjnych Chomik Wincent i świat sztuki to: - łatwy i przyjazny sposób na zainteresowanie dziecka światem sztuk pięknych – malarstwa...