Chłopak czy dziewczyna?

Marcus i Frannie mówią o sobie "bliźnięta jednomózgowe" - i nie tylko dlatego, że każde z nich marzy o znalezieniu wymarzonego chłopaka. Są oryginalni, niezależni i doskonale się uzupełniają: Marcus jest gejem, ale to Frannie łatwiej mówić o jego orientacji, Frannie jest heteroseksualna, ale to Marcus lepiej potrafi prowadzić rozmowę na czacie, by zaintrygować chłopaka. Posuwa się jednak za daleko: zaczyna podszywać się pod Frannie, żeby rozmawiać sam na sam z jej wybrankiem - i... zakochuje się po uszy. Chłopak czy dziewczyna? to klasyczna opowieść o miłości i o pomieszaniu tożsamości, niezwykle zabawna, pełna zwrotów akcji i inteligentnych dialogów. Jest wyjątkowa także z innego powodu - homoseksualizm jednego z głównych bohaterów nie jest tu potraktowany jako problem - jest po prostu elementem świata nastolatków.

Informacje dodatkowe o Chłopak czy dziewczyna?:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: b.d

Kup książkę Chłopak czy dziewczyna?

Chłopak czy dziewczyna? - opinie o książce

Avatar użytkownika - Slavek
Slavek
Przeczytane:2010-12-04, Ocena: 5, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - Dizzy
Dizzy
Ocena: 4, Przeczytałam,
Z początku podeszłam do tej lektury nieco sceptycznie i podejrzliwie, ale w miarę jak akcja się rozkręcała, tak i ja coraz lepiej się bawiłam. Otóż owa książka to historia dwójki przyjaciół - Marcusa i Frannie, którzy rozumieją się bez słów. Pewnego dnia dziewczyna zakochuje się po uszy w szkolnym przystojniaku lecz nie ma odwagi w jakikolwiek sposób się do niego zbliżyć. Naturalnie Marcus rusza z pomocą i stopniowo opracowują plan działania. Wkrótce chłopak wpada po uszy, gdyż podszywając się pod Frannie na szkolnym czacie zakochuje się w jej wybranku. Jak z tego wybrnie? Zobaczcie sami ;) "I kiedy już nie mogłem znieść tej huśtawki emocjonalnej, zmusiłem się do powiedzenia "do widzenia" i wylogowania się. Zdaje się, że zadziałała jakaś telepatia, bo trzydzieści sekund później zadzwonił telefon. - Oto jest głowa zdrajcy - powiedziała Frannie. Moje serce zaczęło łomotać. - Co? - Najgorszy film wszech czasów - powiedziała - Oto jest głowa zdrajcy. Nuda do kwadratu. Wtedy przypomniałem sobie, że nagrałem jej wiadomość..." Uatrakcyjnieniem tej pozycji jest samo to, że śledzimy losy obojga przyjaciół ich oczami. Czasami w wyniku kilku niedopowiedzeń (głównie za sprawą rozmów Marcusa na czacie) dochodzi do zabawnych komplikacji. Naprawdę polecam tę pozycję, jeśli ktoś chce miło spędzić czas ^^
Avatar użytkownika - pobarski
pobarski