Chilling Adventures of Sabrina. Sezon na czarownice

Tom 1 cyklu Chilling Adventures of Sabrina

“Chilling Adventures of Sabrina. Sezon na czarownice” autorstwa Sarah Rees Brennan to idealna dla fanów mrocznych klimatów i magii powieść o przygodach nastoletniej czarownicy Sabriny wychowywanej przez ciotki czarownice - Zeldę i Hildę.

Sabrina to z pozoru zwykła dziewczyna. Uczęszcza do normalnej szkoły, ma tam przyjaciół. Z przyjemnością ogląda z nimi horrory, świętuje Halloween i udaje, że żadnej magii nie ma, że nic takiego nie istnieje, że to tylko fikcja. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Nastolatka pochodzi z magicznej rodziny, której korzenie sięgają bardzo głęboko do świata magii i czarów. Ciotki Zelda i Hilda uczą dziewczynkę praktykować magię, a już za niedługo nadejdzie dla niej kolejny etap wtajemniczenia w ten świat.

W swoje 16 urodziny Sabrina musi przyjąć chrzest od Czarnego Pana i rozpocząć naukę w Szkole Magii. Całe jej dotychczasowe życie musi się diametralnie zmienić. Dziewczyna ma porzucić dawną szkołę, zniknąć z życia swoich przyjaciół i zacząć nowy etap. Sabrina ma wątpliwości, czy to jest życie dla niej, czy na pewno chce zacząć praktykować magię na co dzień. Czy te zmiany są warte porzucenia dotychczasowych przyjaciół? W powieści nie zabraknie również wątku romantycznego. Sabrina od zawsze była zakochana w chłopaku ze szkoły - Harveyu, trudno było im przejść z etapu przyjaźni do bycia razem. Sabrina obmyśla sprytny plan i rzuca na niego zaklęcie miłości. Wydarzenia, które będą miały miejsce potem, wzbudzą w dziewczynie kolejne fale wątpliwości. Czy za sprawą magii nie zejdzie na mroczną drogę, z której już nie ma odwrotu?

Informacje dodatkowe o Chilling Adventures of Sabrina. Sezon na czarownice:

Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2019-10-30
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Tytuł oryginału: Season of the Witch
Język oryginału: język angielski
Tłumaczenie: Donata Olejnik

Tagi: dla młodzieży młodzieżowe netflix Sabrina

Kup książkę Chilling Adventures of Sabrina. Sezon na czarownice

Chilling Adventures of Sabrina. Sezon na czarownice - opinie o książce

"Sezon na czarownice" to książka przedstawiająca wydarzenia sprzed serialu. Niestety tylko kilka miesięcy przed.

Sabrina jest niepewna uczuć Harvey'a. Razem z Ambrosem rzucają zaklęcie, które nie daje takich efektów jakich oczekiwała dziewczyna...

Do tego studnia w lesie i jej mieszkanka, którą młoda czarownica bierze za przyjaciółkę nie jest tak przyjazna jak wydawało się na początku...

Nastoletnie problemy, znikający ludzie, a do tego wszystko otoczone magią i tajemnicami.

Miło było wrócić do uniwersum stworzonego przez platformę Netflix. Niestety książka ani mnie nie zachwyciła ani jakoś mocno nie wciągnęła. Sięgnęłam po nią ze względu na postać Sabriny, którą polubiłam z serialu.

"Sezon na czarownice" jest fajnym dodatkiem do produkcji Netflixa. Dla osób, które znają już ten serial książka ma do zaoferowania kilka smaczków. Nie jest to jednak pozycja przy której emocje sięgają zenitu i raczej nie skuszę się na kolejne książki z tej serii ????

Rozpalając ogień
Sarah Rees Brennan0
Okładka ksiązki - Rozpalając ogień

Prequel Ścieżki wróżek. Seria Przeznaczenie: Saga Winx wprowadza czytelników do niezwykłego świata Magix, w którym młode czarodziejki i czarodzieje przeżywają...