Przewodnik metodyczny zawiera wskazówki dotyczące zarówno organizacji kształcenia chemicznego w szkole ponadgimnazjalnej, jak i badania skuteczności tego procesu. Odpowiada, między innymi, na następujące pytania: - Jak programować pracę dydaktyczną? - Jak przygotować warsztat pracy dydaktycznej? - Jak przeprowadzać eksperymenty laboratoryjne? - Jak organizować i wspierać uczenie się uczniów? - Jak przeprowadzać pomiar dydaktyczny? Przewodnik ma charakter praktyczny. Znajdują się w nim, między innymi, przykłady scenariuszy lekcji, sprawdzianów i kart pracy uczniów. Pełne korzystanie z przewodnika, w znacznym stopniu ułatwiają dokumenty umieszczone na dołączonej płycie CD w postaci plików zapisanych w formacie programu Word. Zawierają one: - testy z obudową dydaktyczną; - opisy eksperymentów chemicznych; - scenariusze lekcji i karty pracy; - najnowsze przepisy prawne obowiązujące nauczycieli chemii; - zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia ( R) substancjami niebezpiecznymi; - zwroty określające warunki bezpiecznego (S) stosowania substancji niebezpiecznych; - tabele i wykresy oraz inne źródła informacji wraz z wiązkami pytań zawartymi w podręczniku; - regulamin pracowni chemicznej.
Informacje dodatkowe o Chemia. Przewodnik metodyczny szkoły ponadgimnazjalne zakres podstawowy z płytą CD-ROM:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Szkolne PWN
Data wydania: b.d