CHAINSAW MAN: TOM 13

Denji nie chce zrezygnować z planu obwieszczenia światu, że to on jest Chainsaw Manem, do czego nie zamierza dopuścić Yoshida, który pełni funkcję jego obserwatora. W tym samym czasie Asa odwiedza ranną Yuuko. Dziewczyny zacieśniają łączącą je więź i dzielą się nawet głęboko skrywanymi “sekretami”… Nadejście demona sprawia jednak, że ich znajomość przekształca się w coś z piekła rodem!

Informacje dodatkowe o CHAINSAW MAN: TOM 13:

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2024-01-11, Ocena: 6, Przeczytałem,

POPKulturowy Kociołek:
Denji nieustępliwie próbuje odkryć przed światem swoją prawdziwą tożsamość. W tych dążeniach ciągle powstrzymuje go jego obserwator Yoshida. Nie oni jednak stanowią o sile trzynastej odsłony serii. Na pierwszym planie scenariusza ponownie znajduje się bowiem Asa Mitaka. Nastolatka zacieśnia więź z Yuuko, co prowadzi do wspólnego odkrycia pewnych skrywanych sekretów. Szybko okazuje się ponadto, że dziewczynę opętał pewien demon, a to z kolei prowadzi do naprawdę intensywnych wydarzeń.

Dwunasta część serii stawiała głównie na zaprezentowanie nowego etapu opowieści i związanych z tym nowych bohaterów. Skoro wymagany wstęp mamy już za sobą to Fujimoto Tatsuki w Chainsaw Man tom 13 mógł sięgnąć po pewne dobrze znane fanom schematy, opierające się na widowiskowości, brutalności i szaleństwie. Tych trzech elementów z pewnością tu nie brakuje, chociaż manga rozkręca się powoli. Jeśli jednak przebrnie się przez kilka pierwszych „spokojnych” stron, to później już do samego końca z kadrów komiksu wylewa się posoka i adrenalina.

Toczące się tu walki nie są oczywiście jedyną wartością dodaną tomiku. Autor całkiem sprawnie rozwija postać Mitaki, pokazując jej stopniową przemianę. Ciągle wokół niej piętrzą się jednak różne niedopowiedzenia i tajemnice, co dodatkowo zachęca czytelnika do dalszego śledzenia serii.

Chainsaw Man tom 13 recenzja - przykładowy rysunek.

Nie wszystko jest tu jednak idealne i do pewnych rzeczy można mieć pewne zastrzeżenia. Jednym z minusów są dość przeciętnie zaprezentowane relacje pomiędzy pojawiającymi się bohaterami. Jak na razie są one według mnie dość płytkie i nie wykorzystują w pełni swojego potencjału. Brakuje tu również charakterystycznego dla serii czarnego humoru. W dwóch tomach nowego arcu humor jest dość sporadyczny, a jeżeli się już pojawia, to jest on dość nijaki....

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2023-06-10, Ocena: 4, Przeczytałem,

MORDERCZE SZALEŃSTWO

Uwielbiam tę serię. Uwielbiam jej bezkompromisowość, jej brutalność, jej szaleństwo i czarny humor też. No i postacie. Więc super, że rzecz nie pozostała bez kontynuacji i choć zmienił się nieco jej charakter, ,,Chainsawman" nadal jest tym samym, doskonałym komiksem, odświeżonym i podanym z pomysłem, jakiego się po serii można spodziewać.

Denji chce się przyznać do bycia Chainsawmanem. Yoshida, oczywiście, nie chce mu na to pozwolić. Czy świat w końcu pozna prawdę o swoim obrońcy?

A co tam u Asy? Dziewczyna zbliżą się do Yuuko, ale nadchodzące wydarzenia mogą zmienić wszystko. Czy w całym tym morderczym szaleństwie cokolwiek może pójść dobrze?

Avatar użytkownika - isil
isil
Przeczytane:2023-05-30, Ocena: 4, Przeczytałem,
CHAINSAWMAN: TOM 7
Tatsuki Fujimoto0
Okładka ksiązki - CHAINSAWMAN: TOM 7

Cały świat dowiedział się o istnieniu Denjiego po tym, jak w telewizji przedstawiono go jako “przerazającego Demona Piły Mechanicznej”! Szaleni...

CHAINSAWMAN: TOM 2
Tatsuki Fujimoto 0
Okładka ksiązki - CHAINSAWMAN: TOM 2

Denji rzuca się w wir walki z nietoperzowym demonem, a jego motywacją jest paląca chęć pomacania cycków. Czy po zwycięstwie czekają go piersi, czy...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;