Następna część opowieści o pomysłowym chłopcu i jego wesołym dziadku. Marzeniem Cedryka jest zdobycie serca Chen, próbuje więc różnych sposobów, aby zrobić na niej wrażenie: czy to miesiącami zbierając pieniądze na rolki, czy zmuszając tatę do kupna konia, czy samotnie ruszając w ciemny las pośrodku nocy! Niestety chłopiec równie często osiąga cel, co się ośmiesza... Na szczęście ma dziadka, a trzeba przyznać, że dobrana z nich para, bo dziadek jest tak samo szalony, złośliwy i uparty jak jego wnuczek! Autorami serii są dwaj belgijscy twórcy: wielokrotnie nagradzany (m.in. Nagroda Festiwalu w Angouleme) scenarzysta Raoul Cauvin (,,Niebieskie Mundury", ,,Kupidyn") oraz rysownik o pseudonimie Laudec (,,L'an 40", ,,Taxi girl"). Na podstawie przygód Cedryka nakręcono serial animowany. Album zbiorczy zawiera trzy tomy oryginalne: ,,Tato, chcę dostać konia!", ,,Do nogi, mówiłem!" oraz ,,Burza domowa".
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2023-09-27
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Cédric: tome 13. Papa, je veux un cheval !; tome 14. Au pied, j'ai dit !; tome 15. Avis de tempte
Trzeci album zbiorczy legendarnej serii Granta Morrisona, jednego z brytyjskich twórców, którzy pod koniec XX wieku zmienili oblicze komiksu amerykańskiego...
Niniejszy tom inauguruje serię Kontynenty, mającą na celu badanie twórczości autora Rodzinnej Europy i kontynuowanie jego myśli w kontekście aktualnych...
Przeczytane:2023-09-29, Ocena: 4, Przeczytałem,
MIŁOŚĆ CEDRYKA
,,Cedryk" - przynajmniej ten wznawiany w zbiorczych tomach - jest już z nami niemal rok. Przez ten czas wyszły cztery albumy (czyli łącznie dwanaście części) i ten czwarty, najnowszy, właśnie trafił na polski rynek. I fajnie, i super, bo świetne to jest, urocze, odpowiednio zabawne, ale i niegłupie, a tym bardziej nie infantylne. Więc konsekwentnie powtarzam, to wciąż jedna z najlepszych dziecięcych serii z linii wydawniczej ,,Komiksy są super", wciąż doskonale bawi i nieważne ile macie lat, kto ma w sobie jeszcze coś z dziecka, będzie zadowolony.
Cedryk, jak zawsze, nie ma chwili spokoju. Kocha Chen, chce ją zdobyć, ale czego by nie próbował, nigdy nie jest tak, jak być powinno. Ale próbuje. Stara się. Kombinuje. Czasem coś ugra, częściej się ośmieszy. A jego równie szalony dziadek chętnie pomaga, ale czy jego pomoc wystarczy? I czy ma sens?