Casting na diabła

"Casting na diabła" to intymna, autobiograficzna opowieść o poczuciu samotności, pomimo posiadania szerokiego grona przyjaciół, ciekawej pracy, męża, syna, o tęsknocie za miłością i bliskością drugiego człowieka w tłumie wielkiego miasta. Casting na diabła Bohaterka postanawia odmienić swoje życie i zrealizować marzenia. Wynikają z tego zabawne komplikacje opisane z autoironią i wytrawnym poczuciem humoru. "Casting na diabła" to powieść debiutującej w roli pisarki Grażyny Bełzy. Autorka mieszka w Warszawie, pracuje jako tłumaczka. Od prawie dwóch lat publikuje zwięzłe, błyskotliwe próbki prozy na stronach swojego bloga – Czerwona sukienka - cieszącego się dużą popularnością (ponad 280 tysięcy odwiedzin). Uznanie Internautów zostało potwierdzone przez oceny Jury konkursu Blog Roku 2005 – autorka bloga otrzymała III Nagrodę dla Najlepszego Bloga 2005 roku.

Informacje dodatkowe o Casting na diabła:

Data wydania: 2005-01-04
ISBN: 83 923705 0 3
Tytuł oryginału: Casting na diabła
Tłumaczenie: -
Ilustracje:-

Kup książkę Casting na diabła

Casting na diabła - opinie o książce

Avatar użytkownika - welka
welka
Przeczytane:2013-04-01, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki na 2013,
Książka dobra do czytania w podróży. Krótka, rzekłabym "bystra" - pisarka bawi się językiem, skojarzeniami, a fabuła wcale nie jest tu najważniejsza. Owszem - bohaterka jak każda kobieta - szuka miłości na wiosnę. Znajduje ją w wirtualnym świecie, który współtworzy z amerykańskim pisarzem. Wkrótce internetowa korespondencja zostaje upubliczniona, aby wszyscy mogli śledzić losy zakochanych i po części wpływać na ich życiowy scenariusz. W duszy narratorki panuje często nieustępujący listopad, choć są również takie momenty, że o mało co, a uniosłaby się do aniołów. "Sponsorem książki" jest ulica Puławska oraz warszawskie parki;)
Avatar użytkownika - KaMax
KaMax
Przeczytane:2009-04-15, Ocena: 6, Przeczytałam, Książki do których się wraca,
Tak naprawdę wracam do niewielu ksiażek wiecej, niż raz. Jedną z nich posiadam w swojej biblioteczce od lat i jest już nieco złechtana.To książka Grażyny Bełzy "Casting na diabła". Jej stan fizyczny jest wynikiem tego, że przez jakiś czas nosiłam ją w torebce, podczytując w kolejkach, w autobusie i innych miejscach sprzyjających czytaniu. Bo ,,Casting na diabła" to nie jest książka śniadaniowa. Nie da jej się przeczytać ze smakiem porannej kawy i radiową prognozą pogody w tle. Słowa autorki wbiegają dostojnie wolnym truchtem w naszą kobiecą duszę budząc niejednokrotnie już od dawna uśpione myśli oraz wspomnienia, które tulą się do ich mocy i ciepła. Książka zmienia na czas lektury hierarchię percepcji. Ukazuje nam przed oczami schowane od dawna w głębi duszy kobiece tęsknoty, melancholię. I potrzebę bliskości drugiego człowieka. Bliskości, która w książce ma swój swoisty wymiar. Autorka zwalnia nam świat, po to, byśmy miały czas na wgląd we własne wnętrze, własne emocje i uczucia. Kto zwolni, zrozumie książkę. Kto zrozumie książkę, bardziej zrozumie siebie. Przecież tak naprawdę każda z nas, mimo, że życie czasami ciąży jak glany na nogach, pragnie wieczorową porą włożyć malutkie, leciutkie buciki, które cienkimi obcasami wystukają alfabetem morse`a ,,Uwaga, prosimy o wolny pas! Startujemy!" i polecieć do gwiazd.