CasaMia Domowa kuchnia włoska gotowanie z miłością i pasją! – opis wydawcy
To kolejna książka autorki bestsellerowej „MammaMia”, nagrodzonej jako najlepsza na świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.
„CasaMia” to radosna książka kucharska napisana przez pewną mamę, która codziennie gotuje dla męża i dzieci. Korzysta przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Poza tradycyjnymi recepturami kuchni włoskiej znajdziecie tu również oryginalne i nowoczesne przepisy zainspirowane podróżami, modnymi restauracjami, jak również wiejskimi karczmami, w których czas płynie powoli, a przy pogawędkach można wymieniać się pomysłami na najciekawsze smaki.
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2014-09-04
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 256
Tytuł oryginału: CasaMia. Domowa kuchnia włoska: gotowanie z miłością i pasją!
Język oryginału: włoski
Tłumaczenie: polski
Przeczytane:2017-09-13, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Dla koneserów smaków kuchni włoskiej jest bardzo dobrze opracowana pod każdym względem zarówno estetycznym i praktycznym książka autorstwa Cristiny Bottari pt CasaMia. Domowa kuchnia włoska: gotowanie z miłością i pasją!.
Autorka zwraca szczególną uwagę na jakość wykonania każdej potrawy oraz ważne są dla niej wiedza i umiejętności, które przydarzą się w trakcie przyrządzanego dania.
Istotne jest również dla Pani Cristiny Bottari zbieranie informacji, notatek od rodziny, przyjaciół na temat sprawdzonych przepisów kulinarnych.
W książce pt. CasaMia. Domowa kuchnia włoska: gotowanie z miłością i pasją!. autorstwa Cristiny Bottari zwróciłam uwagę na następujące przepisy warte wykonania: pomidory faszerowane tuńczykiem, sałatka z krewetek, makaron zapiekany z bakłażanem, kruchy placek z masą ziemniaczaną, keks z fetą i szpinakiem, rolada z kiełbasą, kurczak z pomidorami i orzeszkami piniowymi, sernik Susanny, sorbet cytrynowy, kruche ciasto z malinami.
Pasja do gotowania jest konieczna wówczas kiedy poznajemy kuchnię domową włoską. Włosi bardzo lubią spotykać się przy stole podziwiając przy tym walory smakowe nowych poznawanych i odkrywanych past czy makaronów z dodatkami.
Tekst na przedstawione przepisy został napisany językiem zrozumiałym, wyraźna czcionka oraz zostały przedstawione tajemnice autorki jak powinna wyglądać prawdziwa włoska kuchnia.
Twarda oprawa, 256 stron, zdjęcia potraw, rodzin włoskich, słowo od autorki, które zachęca do przeczytania ów książki kulinarnej, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2014.
Polecam zapoznać się z książką - włoską domową kuchnią autorstwa Cristiny Bottari pt CasaMia. Domowa kuchnia włoska: gotowanie z miłością i pasją!.