Oto karty stworzone przez wielkiego maga, Clowa Reeda.
Gdy wyzwoli się ich magiczną moc, na świat spadną niezliczone plagi.
Pewnego dnia Sakura Kinomoto przypadkiem uwalnia z magicznej księgi Kerberosa, strażnika pieczęci kart.
Okazuje się jednak, że pieczęć została złamana i karty uciekły. Dziewczynka musi je złapać i ujarzmić.
Jednocześnie każdy sukces Sakury zwiększa jej zdolności i przybliża ją do celu.
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2019-03-11
Kategoria: Komiksy
Tłumaczenie: Aleksandra Siemiradzka, Karolina Dwornik
Syaoran, Fai, Kurogane, and Mokona are returning to the Kingdom of Clow–and toward an ultimate showdown with the ruthless Fei-Wang Reed. But entering...
Sakura i jej przyjaciele wpadają w prawdziwe tarapaty, gdy po ogromnych płomieniach pojawia się kolejna silna karta. Niespodziewanie ukazuje się również...
Przeczytane:2019-04-09, Ocena: 4, Przeczytałem,
LEPIEJ PÓŹNO NIŻ WCALE
Tak się złożyło, że moje nieco późniejsze dzieciństwo przypadało na lata, kiedy w Polsce zaczął się mangowy boom. Oglądałem „Czarodziejką z księżyca”, pokochałem „Dragon Balla”, uległem Pokémanii, czytałem magazyn „Kawaii” i z radością zaczytywałem się w próbie przeniesienia na polski grunt idei japońskich magazynów komiksowych jaką był „MangaMix”. Niektóre z mang publikowanych tam w odcinkach doczekały się w końcu wydań tomikowych, inne nie. Tak dotąd było m.in. z uroczym tworem pań z grupy Clamp, „Card Captor Sakura”, który teraz jednak powraca z okazji dwudziestolecia istnienia wydawnictwa Waneko, dając czytelnikom z nad Wisły nadzieję, że w końcu przeczytamy całość. I warto po rzez sięgnąć, bo to kawał dobrego komiksu, który obudził we mnie niejeden sentyment nie tylko związany z czytaniem tej opowieści przed laty w odcinkach.
Sakura Kinomoto chodzi do czwartej klasy szkoły podstawowej. Ma brata, którego kocha, nawet jeśli ten jej dokucza, fajnego tatę, świetną przyjaciółkę i tylko mamy jej brak, bo zmarła, gdy dziewczynka była bardzo mała. Jej życie wygląda zupełnie normalnie, ale to tylko pozory. Pewnego dnia bowiem znajduje magiczną księgę, z której wyzwala moc, a także uwalnia Kerberosa – jej strażnika. Od teraz czeka na nią niezwykłe zadanie, musi wytropić i złapać wszystkie magiczne karty, których moc zagraża światu. Nie jest to łatwe, bo dotarcie do każdej z nich oznacza walkę z potężnym przeciwnikiem. Tak zaczyna się niesamowita przygoda dziewczynki!
Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/04/card-captor-sakura-1-clamp.html