Caravaggio był artystą żyjącym na przełomie epok - manieryzmu i baroku, który skierował malarstwo na nowe tory. Zapisał się w historii sztuki jako jeden z najwybitniejszych geniuszy dorównujący trzem gigantom włoskiego renesansu: Leonardowi da Vinci, Rafaelowi Santiemu i swemu imiennikowi, Michałowi Aniołowi Buonarrotiemu. Choć szybko został zapomniany, to dziś, niemal pół wieku po jego śmierci, poruszają nas emanujące z jego obrazów: dramatyczny światłocień, brutalny naturalizm oraz silny ładunek emocjonalny.
Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2024-04-17
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka
Kim jest dla nas Jan Matejko dziś, gdy do lamusa odszedł już mit romantycznego artysty, przewodnika i sumienia narodu, a współcześni twórcy...
500 obrazów to zbiór najważniejszych i najpiękniejszych arcydziełach malarstwa. Wiele z nich znasz, z wieloma możesz spotkać się po raz pierwszy, ale...
Przeczytane:2024-06-26, Ocena: 6, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Od czasu do czasu uwielbiam poczytać książki tego typu. Ja jako artystyczna dusza idealnie się w ich odnajduję. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Dragon miałam okazję poczytać książkę ,,Caravaggio" Luby Ristujcziny z serii Malarze Świata.
Caravaggio żył na przełomie epok manieryzmu i baroku. Był artystą, który skierował malarstwo na nowe tory. Mimo iż mało się o nim słyszy, przynajmniej ja mało o nim słyszałam, to był jednym z najwybitniejszych geniuszy i stał prawie na równi z Leonardem da Vinci i dwoma innymi gigantami włoskiego renesansu. Po śmierci jego obrazy nadal poruszają i emanują dramatycznym światłocieniem, brutalnym naturalizmem i silnym ładunkiem emocjonalnym.
W tej pozycji mamy mnóstwo obrazów, które wyszły spod jego ręki. Bogata treść zachęca nas do poznawania jego osoby i jego dzieł. Informacje ułożone są chronologicznie, więc poznajemy fakty i ciekawostki na temat obrazów od początku. Tematyka jego obrazów była różna, z przewagą religijnej co możemy zaobserwować w tej pozycji.
Może nie każdego z Was interesuje taka tematyka, ale dla tych, co lubią zagłębić się w świat artystów, bardzo polecam.