Całkiem nowa baśń

We współczesnej literaturze europejskiej istnieje niewiele takich pozycji, które by nawiązywały do folkloru słowiańskiego. ?Całkiem nowa baśń? to powieść nie tylko o miłości, lecz także historia przenosząca nas w obrzędowy świat Słowian, w którym żyją różne demony, czuć obecność mitologicznych bogów, a przyroda jest mocno związana z losami bohaterów. Wnikliwy Czytelnik znajdzie w książce Aleksandry Kołodziejczak wiele odwołań do literatury polskiej (C.K. Norwid, E. Orzeszkowa), rosyjskiej (L. T

Informacje dodatkowe o Całkiem nowa baśń:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: b.d
Kategoria:

Kup książkę Całkiem nowa baśń

Całkiem nowa baśń - opinie o książce

Aleksandra Kołodziejczak napisała bardzo ciepłą i poetycką powieść przywołując atmosferę słowiańskich tradycji. Umiejętnie wprowadza nas w klimat świata naszych przodków opisując obrazowo życie zwykłych ludzi w tamtym czasie. Charakter dawnych wierzeń podkreśla stylem pisania używając czasami archaicznych zwrotów lingwistycznych i nietypowych określeń takich jak: niewiasta o kasztanowych włosach, „miedziana piękność“ czy „młodzieniec o błękitnych oczach“. Używa pięknego, literackiego języka stosując malarskie opisy przyrody, które są uroczym uzupełnieniem całości. Sposób prowadzenia opowieści przywołuje dawne bajania wędrownych bardów, pełnych poetyckich pieśni i niesamowitych wydarzeń W "Całkiem nowej baśni" także odnajdziemy tego rodzaju treści, chociaż dialogi wydawały mi się czasami zbyt współczesne i sztuczne, ale mimo to przeczytałam ją z przyjemnością.

Cała recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2020/02/559-cakiem-nowa-basn.html