Cała wieczność

Romantyczna. Przygodowa. Nieco krwista.

Dwudziestopięcioletnia Lily Baines zdążyła już przywyknąć do samotnych przebudzeń z kompleksami i kacem. Ale z kłami? Niekoniecznie. Kiedy pewnego dnia wstaje z poczuciem, że potrzebuje nieco A Rh+, zdaje sobie sprawę, że coś poprzedniej nocy poszło nie tak. Z pomocą przyjaciółki udaje jej się odtworzyć serię niefortunnych zdarzeń... i okazuje się, że kilkanaście godzin wcześniej Lily została przemieniona w wampira. Zupełnie niechcący. I nielegalnie. Sprawcą zdarzenia był niezwykle przystojny Tristan, krwiopijca z czterystuletnim doświadczeniem, przez którego Lily ma teraz na głowie całą Radę Wampirów. Razem muszą znaleźć sposób, jak uniknąć odpowiedzialności, nie dając się zabić (po raz drugi). Ale co jeśli problemem okaże się nie tylko nadprzyrodzony wróg, żądza krwi i seksowna była dziewczyna Tristana, lecz także brak akceptacji samej siebie?

Gloria Duke to pseudonim literacki Glorii Ketterer, amerykańskiej scenarzystki i copywriterki. Gloria mieszka w Filadelfii z psem Rockym i kotką Pippą. Uwielbia przesiadywać w piżamie z lampką czerwonego wina, oglądając komedie romantyczne.

Informacje dodatkowe o Cała wieczność:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-10-10
Tytuł oryginału: When Life Gives You Vampires

Kup książkę Cała wieczność

Cała wieczność - opinie o książce

Avatar użytkownika - lettoaletto
lettoaletto
Przeczytane:2023-10-22,

Chcielibyście być nieśmiertelni lub prawie nieśmiertelni?😁 Ja nie!😬
Bohaterka książki "Cała wieczność", po pewnej zakrapianej imprezie, budzi się, jak to zwykle bywa, z ogromnym pragnieniem. Sęk w tym, że jej usta nie szukają wody, a krwi. W dodatku jej zęby prezentują się jakoś inaczej, choć nie może tego zobaczyć w lustrze...
Wszystko wskazuje na to, że niechcący stała się... wampirzycą?🤭
Wkrótce pamięć zaczyna jej wracać, a ona wpada na sprawcę całego zdarzenia. Takie nielegalne powołanie do (nie)życia nowego wampira może okazać się katastrofalne w skutkach dla obojga, chyba że znajdą sposób, aby przekonać Radę Wampirów do zostawienia ich w spokoju.
Jednak czy to im się uda?😏
I czy naprawdę Lily będzie musiała spędzić resztę swojego długiego życia w ciele, którego nienawidzi? No cóż, przynajmniej będzie miała czas, aby je pokochać. 🙄

Przyznam szczerze, że dobrze się z tą lekturą bawiłam! Od początku wszystko było zabawne, wręcz absurdalne, jeśli spojrzymy na tematykę, ale też urocze. 😊
Lily zachowywała się dokładnie tak, jakby zrobiła to każda inna dziewczyna, na wieść o swoim niecodziennym położeniu (a przynajmniej ja😁).
Tutaj muszę dodać, że kocham okładkę tej książki i uważam, że idealnie pasuje ona do treści! Tak właśnie przez cały czas wyobrażałam sobie Lily i jej minę przez połowę dnia. Albo nocy. 😁
Mnóstwo nawiązań "Zmierzchu" i innych wampirzych produkcji sprawiła, że te książkowe realia wyglądały dość przyziemnie, mimo wszystko. 😉

Dużą częścią fabuły była ciałopozytywność i wszelkie tematy związane z akceptacją (i jej brakiem) swojego ciała, wyglądu, ale też całej osoby. Pojawią się tu również niezbyt proste relacje z rodzicami, co pozwoli zobaczyć, czemu Lily jest taka, jaka jest.

Nie zapominajmy jednak o Tristanie i jego wpływie na bohaterkę! Nie mówię tylko o ugryzieniu, choć od tego wszystko się zaczęło.😁
Ich związek, o ile w końcu będziemy mogli go tak nazwać, miał wielu przeciwników, a kto był największym z nich?
Była dziewczyna?
Duch przeszłości?
A może pewna rudowłosa dziennikarka?😉
Musicie dowiedzieć się sami. 🤭

Bardzo przyjemna lektura, ciekawie napisana i o ciekawej tematyce. Niby lekka, niby żartobliwa, ale jednak gdzieś tam przemyca ważne tematy.
Będzie trochę o miłości, zarówno tej romantycznej, jak i rodzinnej, o przyjaźni i lojalności, o sile i pokonywaniu własnych słabości.
Niewymagająca i niewzbudzająca jakichś ogromnych emocji, ale dobra na odmóżdżenie i wczucie się w jesienny, nieco halloweenowy klimat. 😊
Jeśli więc jesteście fanami "Zmierzchu", "Buffy" czy "Pamiętników wampirów", a może po prostu szukacie czegoś niezwykłego, ale też krótkiego i lekkiego, koniecznie sięgnijcie po historię Lily i Tristana!
7,5/10🩷

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2023-10-22, Ocena: 5, Chcę przeczytać,

"Cała wieczność" to przezabawna komedia romantyczna i fantastyka jednocześnie.

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i nie pamiętacie poprzedniego wieczoru, do tego macie chętkę na A Rh+ i próbowaliście rzucić się na gołębia siedzącego po drugiej stronie okna. Poczulibyście się skofundowani? Lily tak się czuła. Była przerażona kiedy odkryła że wyrosły jej dwa dorodne kły i nie widzi swojego odbicia w lustrze. Pierwsze co kieruje się do przyjaciółki, która ma dużą wiedzę na temat wampirów z lektury fantastyki.

Podobało mi się, że został tutaj również poruszony temat akceptacji siebie i swojego wyglądu. Główna bohaterka męczy się i widzi idealną przyszłość dopiero jak zmieni siebie, przedtem nie wyobraża sobie, że mogła by być szczęśliwa. Obserwujemy powolna zmianę jej nastawienia, co jest naprawdę fajne.

Bardzo podobał mi się pomysł na fabułę, polubiłam również bohaterów. Do tego ten humor! Jest świetny i wyjątkowy.

To książka na jeden wieczór. Nie mogłam oderwać się od lektury, chociaż miałam iść wcześniej spać. Nie udało się. Książkę skończyłam, a następnego dnia w pracy byłam niezbyt przytomna.

Doskonale bawiłam się podczas czytania tej książki i zachęcam Was aby po nią sięgnąć.

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2023-10-20, Ocena: 6, Przeczytałem,

,,Cała wieczność" to książka, z którą miło siedziałam dwa wieczory. Czytało mi się ją bardzo szybko i przyjemnie.

Lily Baines ma 25 lat i pewnego dnia zdaje sobie sprawę, że potrzebuje napić się trunku z A Rh+. Wraz z przyjaciółką, Cat postanawia dowiedzieć się w jaki sposób stała się wampirem. I w ten sposób poznajemy 400 letniego Tristana. A w raz z nim całą Radę Wampirów, która ściga Lily. Młoda wampirzyca będzie musiała odnaleźć się w nowym życiu i zmierzyć się z byłą Trystiana, a przede wszystkim z samą sobą.

Książka ma swoje plusy i minusy. Na pewno jest lekką lekturą, z krótkimi zdaniami i rozdziałami. Jest napisana z humorem i posiada ciekawą postać Tristiana, który jest nie tylko przystojny, ale również posiada pewną nutkę tajemniczości. Natomiast Lilly była dla mnie trochę głupiutka i myślę, że nie zaprzyjaźniłam bym się z nią. Minusem jest tutaj dość długi i przez to nudy początek. Później, gdy dochodzą uczucia i inne wampiry robi się ciekawiej.

Jeśli szukacie lekkiej, zabawnej historii o wampirach, to polecam ,,Całą wieczność". Lektura idealna na długie jesienne wieczory.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2023-10-16, Ocena: 6, Przeczytałem,

Lily Baines nie zakładała takiego scenariusza.

Do tej pory uczucie z którym budziła się po imprezach było zupełnie ludzkie i owocowało bólem głowy..

Ten poranek jednak na trwałe wywrócił jej życie do góry nogami..

Dziewczyna odkryła bowiem, iż ma.. wampirze kły.

Do tej pory nie wierzyła w istnienie zjawisk nadprzyrodzonych oraz istot obdarzonych nadnaturalnymi zdolnościami.

Z pomocą przyjaciółki-Cat - panna Baines powoli odtwarza przebieg wypadków, a co więcej okazuje się, że jej stwórcą jest niezwykle, nieziemsko wręcz przystojny Tristan..

Czterystuletni wampir skrywa niejedną tajemnicę i wbrew pozorom jest znaną osobistością..

Czy mężczyzna pozwoli by jego podopieczna skruszyła mur który wzniósł wokół serca?

Jak bardzo lubię takie książki- to, że mimo, iż sięgam po fantastykę i większość motywów jest mi znana, napisana lepiej lub gorzej , Gloria Duke mnie zaskoczyła. Po pierwsze bohaterami, bo widzicie on jest naprawdę atrakcyjny , lecz nie brak mu wad i potrafi zirytować.

Ona zaś cóż- nie wygląda jak modelka z wybiegów, jest kobietą z krągłościami i jak każda z nas ma milion nie zawsze racjonalnych kompleksów..

Podobała mi się zabarwiona humorem fabuła z kilkoma zręcznie wplecionymi zwrotami akcji oraz błyskotliwymi dialogami.

Również wątek miłosny został pięknie pomyślany, a autorka porusza ważny, zwłaszcza w czasach mediów społecznościowych temat akceptacji siebie samej.

Z niecierpliwością czekam na kolejne części przygód Lily i Tristana , oczywiście gorąco polecając tę świetną powieść ??

Współczesna historia o Wampirach? Czemu by nie! Zapraszam Was do świata Lily Baines ?.
Lily pewnego dnia przebudza się ze snu i czuje pragnienie .. ale nie pragnienie wody na kacu, tylko .. krwi ?. Jest tym bardzo zaskoczona, myśli, że sobie to wymyśliła... Jednak gdy dostrzega u siebie kły to cóż... Nie da się ukryć, że coś wydarzyło się poprzedniej nocy... Coś bardzo niepokojącego, biegnie do swojej przyjaciółki i szuka u niej pomocy, w końcu jej przyjaciółka wie wszystko o Wampirach ?.
Gdy dziewczyna zaczyna sobie co nieco przypominać, wtedy na jej drodze staje Tristan przystojny mężczyzna - wampir, który obiecuję jej pomoc.. no cóż! Pomoc się przyda, tym bardziej, że dziewczyna musi się zmierzyć z konsekwencją przemiany, bo szef Wampirzej rodziny nie jest zadowolony z nowego nabytku..

Świetna książka z humorem, wątkiem romantycznym i wampirami. Znajdziemy to nawiązanie do Zmierzchu, który kocham ogromnie, ale też do Bunny ?. Mieszanka wprost wybuchowa.
Zaskoczyło mnie jednak to, co było tutaj tematem poruszonym między wierszami, a mianowicie akceptacja siebie, swojego ciała .. a przede wszystkim wsparcie rodziny i bliskich w tym temacie .. czasami piłowanie kogoś całe życie, żeby schudł jest bardzo okrutne. ?
Super, że to książka z przesłaniem, gdzie młode dziewczyny mogą coś wyciągnąć, albo mamy dziewczynek! Czasami naprawdę trzeba myśleć co się robi.

Serdecznie Wam polecam, idealna historia na Halloween ???

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;