Cała prawda o starych ludziach

Ciepła i zabawna książka obrazkowa, która jest hołdem dla wszystkich dziadków i starszych osób.

Kiedy jest się dzieckiem, dziadkowie wydają się naprawdę starzy. Ale czy bycie starszym musi oznaczać bycie nudnym, powolnym lub cichym? NIE! Wspaniała książka, która łamie stereotypy i pokazuje, że wiek, to tylko stan umysłu.

Informacje dodatkowe o Cała prawda o starych ludziach:

Wydawnictwo: Adamada
Data wydania: 2022-01-21
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Ilustracje:Ellis Elina

Tagi: dla dzieci

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Cała prawda o starych ludziach

Cała prawda o starych ludziach - opinie o książce

Szczęśliwym można być w każdym wieku!

Na samym początku warto zastanowić się, kim według nas są starzy ludzie. W zależności od tego, w jakim wieku będzie osoba, której zada się to pytanie, odpowiedź może naprawdę zaskoczyć. Dla kilkulatka stara może być nawet jego najukochańsza mamusia, a co dopiero babcia lub dziadek. Nie wspominam nawet o prababci czy pradziadku...

Książka "Cała prawda o starych ludziach", której autorką jest Elina Ellis, pokazuje, że starsze osoby nie muszą być nudne, a życie, jakie prowadzą może dostarczać wielu niesamowitych wrażeń. Świadczy o tym już sama okładka przedstawiająca babcię i dziadka skaczących na trampolinie wraz ze swoim wnuczkiem oraz z psem. Po ich minach nietrudno rozpoznać, że zabawa sprawia im mnóstwo radości. Nawet zwierzak wygląda, jakby się cieszył.

Początek jest dość wymowny:
"Moi dziadkowie są n a p r a w d ę starzy.
Mają pomarszczone twarze,
niewiele włosów i dziwaczne zęby."

Dalej znajdujemy skonfrontowanie niektórych opinii dotyczących starych ludzi z doświadczeniami małego bohatera przedstawionego na okładce. Wśród tych wyobrażeń jest m.in. takie, że osoby te wcale nie są zabawne. Za to są powolne i niezdarne, a do tego nie lubią przygód. Weryfikacja tych twierdzeń jest zobrazowana bardzo wymownymi, a do tego zabawnymi ilustracjami, które w dobitny sposób dementują niesłuszne uogólnienia i opinie.

Niewiele tekstu zdecydowanie rekompensują rysunki, które pozostawiają swobodę co do interpretacji przedstawianych scen. Tę publikację możemy wykorzystać do rozmów z dziećmi na temat starzenia się, ale również daje ona okazję, by wytłumaczyć, że nie wszystkie informacje, z którymi się spotykamy są wiarygodne - zależą od osobistych doświadczeń i obserwacji, ale nie dotyczą wszystkich bez wyjątku. To, że czyiś dziadkowie wydają się starzy i nudni, może być tylko pozorne, ponieważ często nie znamy ich na tyle dobrze, by móc to zweryfikować. Ta książka w wyraźny sposób pokazuje, że szczęśliwym można być w każdym wieku!

"Cała prawda o starych ludziach" Wydawnictwa Adamada to entuzjastyczna, pełna pozytywnej energii i barwnych ilustracji książka, w której starsi ludzie są pokazani z tej znacznie ciekawszej perspektywy ;)

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk