Książka opisuje spotkania z łowcami głów, zaklinaczami wężów, szamanami,odkrycie w dżungli południowoamerykańskiej ogromnej żaby...
Wydawnictwo: Iskry
Data wydania: 1973 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: b.d
Tłumaczenie: Zygmunt Łanowski
Przeczytane:2019-03-25, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku, podróże, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019, 52 książki 2019, publicystyka,
Książeczka ta zbiera kilka publikacji autora: podróżnika,odkrywcy, fotografa. Mamy tutaj próbę pokojowej wyprawy do plemienia zamieszczującego dżunglę ekwadorską, bardzo nieprzyjaznych ludobójców. Ale znajdzie się miejsce na opisanie innych wypraw: jako poszukiwacz skarbów, zwierząt a także... dobrych ujęć. Autor w krótkich tekstach przekazuje wiedzę na temat fauny w dżunglach Indonezji, Ewkadoru i Peru - gatunków niezwykłych - ale także obyczajów Indian.
Warta uwagi książka - tym bardziej że ma swoje lata. Obrazuje czasy, gdy do odkrycia pozostało jeszcze wiele. A dodatkowo niektóre jej fragmenty czyta się niczym powieść przygdową na poziomie. Fascynujący reportereski świat napisany w przeważającej części jako relacja z wypraw w tereny dziewicze.